Föräldrar hotar att anmäla låga betyg till Skolinspektionen, eller kräver enklare uppgifter så att eleven kan få ett högre betyg. Var fjärde lärare har under det senaste året utsatts för påtryckningar av föräldrar i samband med betygssättning. 16 procent har pressats av sin chef, rapporterar Skolvärlden.
Tidningen genomförde under hösten en enkätundersökning bland ett representativt urval medlemmar i Lärarnas Riksförbund. Av 2 000 tillfrågade svarade 55 procent. Och svaren pekar alltså på att betygspress inte sällan förekommer: 26 procent av de svarande har kontaktats av föräldrar.
Påtryckningarna är av varierande art. Flera lärare vittnar om föräldrar som understryker sin samhällsposition och vilka kontakter de har. Andra vittnar om föräldrar som hotar med att anmäla läraren för tjänstefel.
Rektorer trycker på
Undersökningen visar också att rektorer utövar påtryckningar, exempelvis genom att påminna om kommande lönesamtal. Det händer också att rektor själv höjer betyget efter kontakt med missnöjda föräldrar.
Läs även: Regeringens utredare föreslår: Färre betyg på gymnasiet
Andelen lärare som pressats är förvånande hög, anser LR:s vice ordförande Svante Tideman.
– Det är extra problematiskt om rektorer deltar i det här spelet och till exempel vill använda betygen som en form av av marknadsföring av skolan. Lärare som utsätts för påtryckningar av föräldrar behöver i stället stöd av sin rektor, säger han.
Vanligt enligt lärare
Andrés Jerez, föreningsombud för LR inom Academediakoncernen, har själv utsatts för påtryckningar.
– Jag känner knappast någon lärare som inte varit med om detta i någon form, säger han och fortsätter:
– Pressen gäller dock inte bara betygen, utan även växande krav från en del föräldrar och rektorer på att undervisningen ska anpassas efter elevernas individuella behov.
Läs även: Elev attackerade lärare med penna
Arbetsmiljöverket är medvetet om trycket på lärare.
– Det är en del av den arbetsbelastning som lärare lever under i dag och innebär en arbetsmiljöutmaning för skolan, säger Kristian Hansson, sakkunnig vid Arbetsmiljöverket.