Facebook noscript imageFöretagare: Arbetsförmedlingen skickar de sämst lämpade på skogsjobb
Ekonomi
Företagare: Arbetsförmedlingen skickar de sämst lämpade på skogsjobb
Litauiska säsongsarbetare sätter tallplantor på ett hygge i Västerbotten. Arkivbild. Foto: Johan Gunséus/ TT
Litauiska säsongsarbetare sätter tallplantor på ett hygge i Västerbotten. Arkivbild. Foto: Johan Gunséus/ TT

Årligen sätts 350 miljoner skogsplantor i marken – förra året drabbades industrin av personalbrist med inreseförbud – detta året visar det sig även att det lider en stor kompetensbrist bland svenska arbetslösa. Av de 2 500 arbetslösa i kommunen var endast fyra personer lämpliga för anställning.

Företagaren Fredrik Gundhe som äger Dala Kvalitetsskog, blev kontaktad av Borlänge kommun i ett projekt för arbetslösa skriver Tidningen Näringslivet.

Projektet var en utbildningspraktik för skogsplanterare som sedan skulle kunna anställas på ackord. Från tidigare erfarenhet har det varit närmast omöjligt att anställa medarbetare inom kommunen menar Gundhe.

Läs även: SL-upphandlingen kan bli den största offentliga i Sveriges historia

Därför har han under flera år, likt många andra företagare, anställt utländska säsongsarbetare från Thailand. Det stora beroendet på utländsk arbetskraft orsakade personalbrist sommaren 2020 då det var inreseförbud.

Gundhe kommenterade förra året till SVT att ”vi har personal som sitter fast i Thailand. De har sina arbets- och uppehållstillstånd klara och alla anställningsavtal är skrivna”.

Svensk gränspolis tolkade då EU:s riktlinjer som att de endast gällde lantbruk och livsmedelsproduktion och inte skogsvårdsarbete säger Emma Terander, PA-ansvarig på Gröna arbetsgivare till Skogsindustrierna. Hon noterar samtidigt att finsk gränspolis inte gjorde samma tolkning av EU-direktiven utan tillät skogsvårdarbetare resa in i landet.

I år har gästarbetarna bedömts som samhällsviktiga och får resa in i Sverige. Till Tidningen Näringslivet berättar Fredrik Gundhe om vikten av utländska gästarbetare och dess kompetens:

– Alla erfarenheter av att misslyckas med att hitta medarbetare i Sverige har gjort att han sedan ungefär tolv år tillbaka har valt att anställa från en speciell kommun i Thailand. Där är bönderna risodlare och har, tack vare det, lätt att ta sig an svensk skogsplantering, då jobben är snarlika, Fredrik Gundhe.

– Det är det som är poängen. De har precis den utbildning som vi letar efter. De har jobbat på risfälten sedan tidiga tonåren och den kompetensen finns inte i Sverige, säger han.

Läs även: Avanza delade kunduppgifter med Facebook – misstänkt GDPR-brott

Han är kritisk till dem som ifrågasätter varför företagare anställer utländsk arbetskraft när det finns så hög arbetslöshet i Sverige. Det handlar inte om att säsongsarbetare får sämre arbetsförhållanden än sina svenska kollegor då de får liknande lön och förmåner. Skillnaden är att det inte finns kompetens eller vilja på den svenska arbetsmarknaden.

Utav de 2 500 personer som är arbetslösa i Borlänge var det endast 16 personer som började på utbildningen och endast sju kvar mot slutet efter avhopp. Av dem anställdes fyra. Varje säsong brukar Dala Kvalitetsskog anställa cirka 80 säsongsarbetare.

– Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsenheten på Borlänge kommun tror att vem som helst kan ta de här jobben. Men sedan väljer de dem som är sämst lämpade för jobben och menar att de ska klara av ett av de tuffaste jobben som finns i Sverige, säger Gundhe till Tidningen Näringslivet. Han berättar om en deltagare som hade förklarat på plats, i skogen, att han inte ville göra jobbet och valde därför att stå still.

Läs även: Från planta till planka: Hur Karl Hedin byggde sin skogskoncern

Nyhetsredaktionen