Tre av fem företagare upplever att Sverige går åt fel håll enligt den kvartalsenkät som Stockholms Handelskammare utfört. Otryggheten, bristen på integration och energipolitiken nämns som de tre största problemen landet akut måste få bukt med.
– ”Det är en utbredd pessimism när man ser på den övergripande utvecklingen”, säger Fredrik Erfelt på Stockholms Handelskammare.
Hela 58 procent av de tillfrågade företagarna i Stockholms Handelskammares näringslivspanel uppgav i början på februari att utvecklingen i Sverige huvudsakligen går åt fel håll. Bara 28 procent anser den går åt rätt håll. Resten var ”tveksamma” eller svarade ”vet ej”.
– Det är en utbredd pessimism när man ser på den övergripande utvecklingen, säger Fredrik Erfelt, senioranalytiker vid Stockholms Handelskammare, vid ett seminarium.
Näringsidkarna är dock lite mindre pessimistiska än under november 2021, då 68 procent – den högsta nivå som någonsin uppmätts – ansåg att landet gick åt fel håll.
– Det viktigaste som hänt [sedan dess] är att pandemirestriktionerna släppts. Näringslivet upplever också att det finns nyansskillnader när det gäller sakpolitiken och retoriken. Det är lite nya tongångar [sedan Miljöpartiet lämnade regeringen i november], säger Erfelt, som nämner slutförvaret av kärnbränsle, gruvfrågorna och Arlanda som exempel.
Kriminaliteten, integrationen och energipolitiken sågas
När företagarna fick frågan hur de tyckte utvecklingen gick på ett antal olika politiska områden var det enbart tre som kvalade in som ”går åt rätt håll”: digitalisering, EU-frågor och cybersäkerhet. För de övriga tio områdena var pessimismen utbredd och utvecklingen ansågs gå åt fel håll:
- 71% – kriminalitet och trygghet
- 64% – utanförskap och integration på arbetsmarknaden
- 52% – energipolitiken
- 48% – skola och utbildning
- 36% – skatter
- 31% – bostadssituationen ...
Dessa siffror är nettotal, det vill säga andelen som svarade ”åt rätt håll” minus de som tyckte det motsatta ”åt fel håll”.
Näringslivsenkäten utförs av Stockholm Handelskammare i samarbete med Demoskop.
Bostadsmarknad, kriminalitet och infrastruktur hindrar Storstockholm
När företagarna tillfrågas om de största problemen som Stockholmsregionen står inför de kommande tio åren, kommer huvudstadens bostadssituation i topp, följt av otryggheten, infrastruktur som kollektivtrafik och flyg, samt den bristande integrationen och utanförskapet. Oro för kompensförsörjningen och energiförsörjningen omnämns också.
– Bostadsfrågan är avgörande för kompetensförsörjningen i Stockholm. En företagare uttryckte att ”vi måste få ner boendekostnaderna sa att kompetent arbetskraft kan flytta till Stockholm”, säger Erfelt.
– Vi måste attrahera rätt sorts människor att bo och verka i regionen. Därför behöver vi jobba med trygghetsfrågorna och få bukt med kriminaliteten, detta enligt en annan företagare, berättar Erfelt.
Läs även: Bostadsbyggandet ökar men hänger inte med efterfrågan