Pappersbruket i Lessebo har tvingats stoppa produktionen och maskinerna står stilla. De rekordhöga elpriserna har fått flera fabriker att stänga ner eller skära ner på verksamheten. Samtidigt har företagskonkurserna ökat kraftigt i augusti, visar färsk statistik från Syna.
– Det finns dock fler skäl till oro inför hösten, säger Karl Stjerna, vd på Syna.
Under förra veckan nådde priserna på el rekordhöga 5,8 kronor per kilowattimme i elområde SE4, rapporterade Aftonbladet. Området täcker södra Sverige – Skåne, Blekinge och delar av Småland, där en stor del av den svenska livsmedelsproduktionen finns.
Norra Sverige är inte lika hårt drabbat, elpriserna i Norrbotten låg på blygsamma 8,38 öre per kilowattimme nyligen. De höga elpriserna i södra Sverige har fått flera industrier och företag att gå på knäna. Energikrävande verksamheter kan dessutom komma att undvika att göra nya investeringar på grund av den rådande situationen.
– Företag och sektorer som är energiintensiva och som står inför signifikanta omställningar ser de här investeringarna som mycket mer osäkra, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke till SvD.
Bristen på el förhindrar även utbyggnaden av städer, kollektivtrafik, elektrifiering och nya industrier. Situationen är mest ansträngd i Mälardalen och Malmöregionen.
Energiministern fick nobben
Under tisdagen skulle energiminister Khashayar Farmanbar besöka ett bageri vid namn Guldkringlan i Vimmerby i Småland. Bageriet tackade dock nej till ett besök av energiministern.
– Vill man stå och predika energipolitik som vi tycker är skadlig för oss, så är vi inte intresserade, sa Guldkringlans vd Joakim Hesselgård till Dagens Hultsfred.
Beslutet att inte välkomna Khashayar Farmanbar till Guldkringlan togs av en enig styrelse. Moderaternas energipolitiske talesperson Carl-Oscar Bohlin kommenterade händelsen på Twitter.
Många har hört av sig och vill uttrycka sitt stöd för bageriet i Vimmerby som håller på att gå under av den förda energipolitiken och nekade Farmanbar ett besök. Företaget heter Guldkringlan. De tar inte partipolitisk ställning, men markerar behovet av en ny energipolitik. pic.twitter.com/gu7a3xkOOG
— Carl-Oskar Bohlin (@CarlOskar) August 27, 2022
Jobb hotas
En rapport från Tillväxtverket visar att uppemot 19 000 jobb i Skåne kan vara hotade på grund av elbristen och som en direkt konsekvens av kapacitetsbristen i elnätet.
Under torsdagen tvingades Lessebo Paper i södra Småland att tillfälligt stänga sin pappersproduktion, rapporterar Aftonbladet.
Ett annat pappersbruk, Klippans pappersbruk i Skåne, har tillverkat papper sedan 1573. Hösten 2021 tvingades företaget varsla personal till följd av de höga elpriserna. Bruket fick säga upp 75 personer, och sedan dess har elpriserna höjts ytterligare.
I december 2021 fick brödföretaget Pågen höja sina priser på bröd för att kompensera de skenande elpriserna.
Ett annat företag som fått problem är Sveriges ledande tomatodlare Nordic Greens Trelleborg, som ställer in sin odling under kommande vintersäsong på grund av det höga elpriset, skriver Land Lantbruk.
Samtidigt vittnar restauranger och matproducenter om elnotor på över 70 000 kronor i månaden. Framgångsrika och välrenommerade företag som drivits i generationer har fått dra ner på investeringsambitioner och i värsta fall tvingats till konkurs.
En ny lägesrapport från kreditupplysningsföretaget Syna visar att antalet konkurser ökat kraftigt i augusti månad. Samtidigt pekar rapporten på att Sverige kan stå inför en ny konkursvåg i höst.
– Det finns dock fler skäl till oro inför hösten. Historiskt höga energikostnader, höjda räntenivåer och lägre aktivitet i näringslivet totalt sett är tre faktorer som är illavarslande och som av flera aktörer, bland annat finansdepartementet och Konjunkturinstitutet, lyfts fram som bekymmersamma för den ekonomiska utvecklingen i Sverige, säger Karl Stjerna, vd på Syna i ett pressmeddelande.
Läs även: DEBATT: Elkrisen är politiskt orsakad och kan lösas politiskt