Facebook noscript imageForskare: Skärp regler för att halvera matsvinnet
Nyheter
Forskare: Skärp regler för att halvera matsvinnet
Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

I en debattartikel i Dagens Nyheter varnar fyra forskare för att åtgärderna mot matsvinn måste skärpas avsevärt. På uppdrag av Nordiska ministerrådet presenterar de en rad konkreta förslag för att nå målet om halverat matsvinn till 2030. Artikeln har mötts av kritik på sociala medier.

”Vi måste sluta köpa mat vi inte behöver, och som aldrig äts upp,” skriver forskarna i DN Debatt. De pekar ut konsumenterna som den största källan till matsvinn och betonar att miljöpåverkan är som störst när maten redan producerats, förädlats och transporterats innan den slängs.

För att minska svinnet föreslår forskarna flera kontroversiella åtgärder. En av dessa är att kraftigt begränsa butikskampanjer. Erbjudanden som ”köp två för rabatterat pris” leder ofta till att konsumenter köper mer än de behöver, menar de. Istället rekommenderar de att kampanjer begränsas till situationer där överskott av färskvaror behöver säljas för att undvika svinn.

Ny syn på datummärkning

En annan åtgärd som lyfts fram i debattartikeln är en översyn av datummärkningen. Många konsumenter missförstår innebörden av ”bäst före”-datum, vilket leder till onödigt matsvinn. Forskarna föreslår att butiker kraftigt sänker priset på varor efter att bäst före-datumet passerats, istället för att slänga dem.

”Vi föreslår att handeln sätter ner priset kraftigt på varor när bäst före-datum passeras i stället för att slänga, gärna i kombination med information om vad ’bäst före’ betyder,” skriver forskarna i DN Debatt.

Debattartikeln lyfter även fram förpackningarnas roll i att minska matsvinnet. Trots att förpackningar ofta kritiseras för sin miljöpåverkan, glöms deras funktion att minska matsvinn ofta bort. Forskarna föreslår en separat lagstiftning för livsmedelsförpackningar som väger nyttan mot miljöpåverkan.

För att öka medvetenheten rekommenderar forskarna i sin DN-artikel att engagera allmänheten i att mäta sitt matsvinn under den internationella matsvinnsdagen. Detta kan leda till beteendeförändringar och minskat svinn, menar de.

Varning för framtida matbrist

Debattörerna varnar också för att störningar i matförsörjningen är oundvikliga på grund av klimatförändringar. ”Det är inte längre en fråga om, utan när det blir allvarliga störningar i livsmedelsförsörjningen,” skriver de i DN Debatt.

Forskarna uppmanar i sin debattartikel att politiker bör ta ledningen i denna komplexa fråga och samordna åtgärder inom Norden. De påpekar att målet om att halvera matsvinnet till 2030 sattes i Agenda 2030 år 2015, men att svinnet hittills bara minskat marginellt.

Väckt kritik på X

Debattartikeln får kritik på sociala medier. Adam Danieli, jurist och programansvarig för rättsstatsfrågor på Timbro, skriver i ett inlägg på X att ”Såhär verklighetsfrånvänd får inte offentligt finansierad forskning vara.”

Fredrik Kopsch, chefekonom på Timbro, ifrågasätter om begränsningar av butikskampanjer skulle minska svinnet eller snarare leda till högre matpriser och svinn i andra delar av kedjan.

Simone Svensson

Reporter

Tips mottages gärna!
simone.svensson@bulletin.nu