Facebook noscript imageForsne: Macrons seger en Potemkinkuliss
Fokus
Forsne: Macrons seger en Potemkinkuliss
Emmanuel Macron efter söndagens valseger i Frankrike. Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT
Emmanuel Macron efter söndagens valseger i Frankrike. Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT

Emmanuel Macron valdes igår om som fransk president med i första ögonblicket imponerande 58,54 procent mot Marine Le Pens 41,46 procent.

Bakom segersiffrorna döljer sig en helt annan verklighet. 48,7 miljoner fransmän var röstberättigade. Av dem avstod hela 28,01 procent, det vill säga 13,6 miljoner fransmän från att rösta. Det högsta röstskolket sedan 1962.

Blankrösterna, det vill säga de som valde att göra vad de uppfattade som sin demokratiska plikt men vägrade stödja någon av kandidaterna, var 6,35 procent vilket motsvarar 2,28 miljoner av de franska väljarna. Tillsammans utgjorde röstskolkarna och blankrösterna 15,9 miljoner röstberättigade. Det ska ställas mot att Emmanuel Macron fick 16,76 miljoner röster. Marine Le Pen fick 12 miljoner.

Totalt fick Macron stöd av 38,5 procent av de röstberättigade.

Ville stoppa Le Pen

Utöver detta anses vad man i Frankrike kallar den ”republikanska fronten” ha fungerat väl. Det vill säga att de motståndare som förlorade i första omgången ger råd till sina väljare om vem de ska stödja i den andra, avgörande, valomgången. Alla från vänsterradikale Jean Luc Mélenchon med sina över 20 procent till Pecresse för det republikanska partiet liksom kommunistpartiets och miljöpartiets kandidater uppmanade sina väljare att rösta på Macron för att stoppa Le Pen.

Skrämselpropagandan har florerat i media, idrottsstjärnor och skådespelare liksom en rad utländska regeringschefer har gått ut mot Le Pen, trots det fick hon dryga 40 procent.

Nästa val i juni

Redan på måndagsmorgonen drar nästa valkampanj ingång. Kampanjen för de franska valen till Nationalförsamlingen som sker i två omgångar den 12 och 19 juni. Då kommer spelplanen och reglerna att vara annorlunda.

Mélenchon kommer att vara ute efter hämnd precis som övriga förlorare. Le Pen kommer att utnyttja sin styrkeposition och Eric Zemmour, som rasade i upploppet inför presidentvalet till ynkliga sju procent efter att ha varit uppe på 17, har inte givit upp.

Vanligtvis brukar väljarna ge presidentens parti sitt stöd i valen till Nationalförsamlingen men i år är detta långt ifrån säkert. Macron är vald med motvilja av majoriteten av väljarna som bara ville blocka Le Pen. Hans värsta scenario är att få en majoritet av de folkvalda emot sig här.

Frankrike går en osäker och socialt tuff period till mötes. Inte bara vad gäller köpkraft och höga skatter utan framför allt vad gäller de frågor som Macron vägrade ta upp i valdebatten: migration och våld.

Läs även: Valframgångar för Marine Le Pen i Västindien

Chris Forsne

Chris Forsne är statsvetare, författare och journalist. Hon har tidigare jobbat för bland andra Sveriges Television och Göteborgs-Posten och har varit Frankrikekorrespondent för flera redaktioner.