Den franska senaten har röstat för ett förslag från Emanuel Macrons regering om att avskaffa landets tv-avgift. Frankrike går därmed motsatt väg mot Sverige, som 2019 gjorde public service-avgiften obligatorisk.
Den franska senaten röstade på tisdagsmorgonen för att godkänna regeringens förslag om att avskaffa landets tv-avgift, rapporterar Deadline. Tv-avgiften infördes för 89 år sedan och ligger idag på 138 euro, eller 1 435 kronor, per år. Avgiften finansierar inte bara tv-sändningar utan fransk public service i stort, inklusive digitala medier och fransk radio.
Initialt var tanken att fransk public service skulle övergå till att finansieras via momsen, men i samband med omröstningen idag röstades även ett tillägg till lagen igenom, som innebär att momsfinansieringen endast får vara tillfällig och måste upphöra 31 december 2024.
I nuläget är det alltså oklart hur fransk public service ska finansieras efter detta datum. Lagförslaget är ett resultat av ett vallöfte från president Emanuel Macron under dennes återvalkampanj i mars.
Går motsatt väg mot Sverige
Frankrike går i och med beslutet motsatt väg mot Sverige, som 2019 ersatte en tv-avgift baserad på innehav av mottagarutrustning, till en obligatorisk public service-avgift administrerad av Skatteverket.
Public service-avgiften dras via skattsedeln och måste betalas av alla myndiga personer med förvärvsinkomst. Avgiften ligger idag på 1 327 kronor per person och år.
Finansieringen via skattsedeln har på sistone resulterat i en diskussion i Sverige, trots att alla partier utom SD röstade för förslaget i riksdagens omröstning i november 2018. Utanför partierna har dock kritiska röster gjort sig hörda. Kritikerna har riktat in sig framför allt på vad de upplever som public service ideologiska lutning åt vänster, liksom på anslagens storlek till verksamheten – cirka nio miljarder kronor årligen.
Det franska lagförslaget ska nu även ratificeras i det franska underhuset för slutgiltigt godkännande.
Läs även: Recension: Älskade Public Service