Facebook noscript imageG7-länderna: Nya tuffa sanktioner mot Ryssland
Nyheter
G7-länderna: Nya tuffa sanktioner mot Ryssland
G7-ländernas ledare med Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Foto: John MacDougall/AP/TT
G7-ländernas ledare med Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Foto: John MacDougall/AP/TT

G7-länderna möttes i Tyskland under helgen för ett toppmöte där både Kinas utökade inflytande behandlades såväl som Ukrainakriget. Länderna planerar tuffare sanktioner mot Ryssland.

G7-länderna, det vill säga Tyskland, Frankrike, Italien, Storbritannien, USA, Kanada och Japan träffades under söndagen i Krün i södra Tyskland för en konferens i tre dagar.

Länderna diskuterade bland annat Ukrainakriget och vad de kunde göra för att hjälpa Ukraina i kriget mot Ryssland, nya sanktioner föreslogs och diskuterades av parterna.

Bland annat diskuterades sanktioner mot flera ryska företag och privatpersoner samt att stoppa importen av guld som är Rysslands näst största exportvara samt stoppa all export som den ryska armén är i behov av.

Världsledarna diskuterade även ett eventuellt pristak på importen av rysk olja. För närvarande har importen av rysk olja minskat avsevärt av länder i Väst. Med det nya förslaget om ett pristak kommer Ryssland att behöva sälja sin olja betydligt billigare än tidigare, vilket innebär avsevärt minskade intäkter för Ryssland.

Kinas uppgång

Även Kinas uppgång och allt större roll på den internationella arenan diskuterades av medlemsländerna.

Gruppen presenterade en ny satsning som kan liknas vid ett svar på Kinas sidenväg. Kinas projekt är baserat på att förbättra infrastruktur runt om i världen, framför allt i u-länder. Genom att förbättra vägar, järnvägar och infrastruktur längs sex korridorer kan Xi jinping knyta samman världen i direkta linjer med hemlandet.

G7-ländernas förslag är ett internationellt infrastrukturprogram i framför allt fattiga länder i Afrika som väntas kosta 600 miljarder dollar. Det är svar på Kinas liknande infrastrukturprojekt i de afrikanska länderna och G7-ländernas projekt är ett sätt att hindra Kina från att fortsätta utöka sin makt.

Sammanträdet avslutades under måndagen med att G7-länderna bekräftade sitt fortsatta stöd till Ukraina:

– Vi kommer att fortsätta att ge ekonomiskt, humanitärt, militärt och diplomatiskt stöd och stå med Ukraina så länge som det krävs, sade länderna i ett gemensamt uttalande.

Gabriella Mait

Reporter