Facebook noscript imageGängkriminalitet: Kännbara straff för vägspärrar
Nyheter
Gängkriminalitet: Kännbara straff för vägspärrar
Johan Forssell (M) under en särskild debatt i riksdagen om den organiserade gängkriminaliteten. Foto: Henrik Montgomery / TT
Johan Forssell (M) under en särskild debatt i riksdagen om den organiserade gängkriminaliteten. Foto: Henrik Montgomery / TT

En majoritet i riksdagen vill göra det straffbart för folk att sätta upp egna vägspärrar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Men kriminolog avfärdar förslaget som meningslöst.

Frågan blev aktuell i somras, när kriminella satte upp sådana i nordöstra Göteborg. Regeringspartierna och Vänsterpartiet anser att dagens lagstiftning är tillräcklig. De menar att det redan finns straffbestämmelser som kan tillämpas, till exempel olaga hot och olaga tvång.

Men en majoritet i justitieutskottet håller inte med, och tänker uppmana regeringen att agera i frågan.

– Vi vill se till att det här får en kraftigare markering, att detta är ett problematiskt kriminellt beteende, säger Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiske talesperson, till Ekot.

– Det måste ju finnas någon form av kriminalisering när man så allvarligt inskränker på allmänhetens frihet att kunna röra sig fritt i samhället, säger Adam Marttinen, Sverigedemokraternas ledamot i justitieutskottet, till Ekot.  

– Här har det ju varit en lucka i lagen skulle man kunna säga för den här typen av väldigt allvarlig kriminallitet där de här gängen vissa tider tar hela stadsdelar i besittning, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, till Ekot. 

Meningslöst förslag

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, ser inte nyttan med en ny specifik lagstiftning för vägspärrar.

– Jag tror att det är ett ganska meningslöst förslag. Det är något som inte händer så ofta och som är svårt att definiera. Det handlar inte om fysiska vägspärrar, utan om att det står en grupp ungdomar på vägen, säger han till TT.

Han menar att polisen redan i dag har tillräckliga redskap för att bryta upp grupperna med hjälp av lagar om ofredande, olaga hot, eller trafikbrott. Däremot räcker det inte alltid ända fram till lagföring.

Manne Gerell har dock svårt att se att brottet skulle få ett högt straffvärde och ifrågasätter hur stor effekten skulle bli.

– Mer effektivt skulle vara att ha ännu starkare polisnärvaro i utsatta områden, så att polisen skulle kunna bryta upp det snabbare.

Läs även: Man hittad död i Uppsala – utreds som mord

Läs även: Hormonbehandling av minderåriga transpersoner stoppas: ”Finns en backlash”

Text: TT/Nyhetsredaktionen

TT Nyheter