Facebook noscript imageGängkriminella använder Spotify som penningtvätt
Nyheter
Gängkriminella använder Spotify som penningtvätt
Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT

Genom falska lyssningar tvättar gängkriminella pengar på Spotify. I ett reportage skriver Svenska Dagbladet om hur grova brottslingar använder den populära strömningstjänsten för att tvätta sina brottsvinster.

Metoden som används är fejkade lyssningar, där en artist eller skivbolag anlitar en tredje part som använder tekniska lösningar för att öka antalet spelningar på Spotify eller andra plattformar. På så vis ökar intäkterna från musiken samtidigt som artisten hamnar mer i rampljuset.

Nu kan SvD avslöja att tillvägagångssättet dessutom används av gängkriminella för att tvätta vinster från brott.

– Jag kan säga med 100 procents säkerhet att det sker. Jag har själv varit delaktig, säger en gängkriminell till tidningen.

Enligt den gängkriminelle, som i reportaget kallas för ”Ismet”, började hans kriminella nätverk att använda plattformen som penningtvätt 2019. Vid ungefär samma tidpunkt började svensk gangsterrap slå igenom stort.

Det första man gjorde var att omvandla brottsvinster till bitcoin. Därefter använde man kryptovalutan som betalning till personer som erbjuder falska lyssningar på Spotify. När antalet lyssningar sedan ökade kom också pengarna från strömningstjänsten.

Ismet pekar ut en gangsterrappare med flera miljontals spelningar på plattformen, som ej namnges i artikeln, som nätverket har använt för penningtvätt.

Har försökt varna Spotify

– Det handlar om mer än att köpa streams. Om du är nätverk och vill locka till dig barn och du har en rappare som blir stor så gör det halva jobbet för dig, säger Ismet.

Polisen Johan – som jobbar på Noa (Nationella operativa avdelningen) och inte vill medverka med sitt fullständiga namn – berättar att han försökt varna Spotify för att deras tjänst utnyttjas av kriminella, men att han inte fått något gehör.

– Spotify har blivit en bankomat för dem (gängen). Det finns en direkt koppling till gängen och därför också till det dödliga våldet, säger han till SvD.

Polisen Hans, som även han jobbar på Noa, säger till TT att det länge funnits misstankar kring detta.

– Det har funnits tankar om det här länge. Det Svenskan (Svenska Dagbladet) har gjort är att räta ut en del frågetecken, säger han till TT.

Spotify: ”En utmaning för hela branschen”

I ett uttalande till SvD skriver en talesperson för Spotify att ”Manipulerade streams är en utmaning för hela branschen och ett problem som Spotify arbetar hårt för att bekämpa”.

Företaget tillägger att man har förbättrat identifieringen av falska lyssningar samt att man vidtagit åtgärder för att snabbt kunna agera när ded upptäcks.

”Vi kan till exempel hålla inne på utbetalningar, justera ned streamingstatistik och helt stänga av användare från plattformen”, skriver företaget.

Läs även: Rapport: Utbildade lärare lämnar yrket i rekordantal

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu