Det blir allt vanligare att de kriminella gängen rekryterar tonåringar och barn för att sälja narkotika och begå brott. Ofta med livet som insats. En gängledare står åtalad för människohandel för första gången i Sverige.
Den 25 januari meddelas domen mot de inblandade i ett nätverk som står anklagade för att ha styrt narkotikaförsäljning i Vårberg i Södra Stockholm. Gänget ska mer eller mindre ha ockuperat hus för att bedriva narkotikaförsäljning, enligt åtalet.
Till sin hjälp rekryterade gänget personer under 18 år för att sälja narkotika och nu åtalas ledaren för nätverket också för människohandel vid sidan av åtalet för grovt narkotikabrott. Lars Ågren vid Åklagarmyndigheten i Stockholm berättar att det är första gången i Sverige som åtalspunkten människohandel används inom den organiserade gängkriminaliteten.
– Det vanliga är att kriminella transporterar personer från till exempel Rumänien för prostitution. Men i detta fall handlar det om unga personer som bor i Sverige, som rekryteras och exploateras i Sverige, säger Lars Ågren.
En förutsättning för att gängledaren ska kunna fällas för människohandel är att personerna är under 18 år och att de rekryterats och exploaterat på ett sätt som satt dem i ett nödläge, eller i en annan utsatt och svår situation.
– I fallet med de här två killarna, som idag är 17 år, har de rekryterats i syfte att sälja narkotika och det är en farlig verksamhet. De här två personerna har blivit knivhuggna i halsen och nära att dö i samband med narkotikaförsäljning. En person sitter i fängelse för det mordförsöket, säger Lars Ågren
Avskräckande effekt
– Jag hoppas att det kan få en avskräckande effekt och att de här personerna inser att de kan få ett grövre straff om de rekryterar unga. Ett par år i fängelse räknar jag med eftersom denna exploatering pågått en tid, säger Lars Ågren.
Caroline Westlund är ansvarig för polisens sektion för människohandel. Hon ser att rekrytering av unga till de kriminella nätverken är ett växande problem och hoppas att domstolen väljer att gå på åklagarens linje.
– Det är ett försök att tillsammans med Åklagarmyndigheten använda lagstiftningen för att komma åt de äldre gängledare som utnyttjar unga för att begå brott. Vi prövar lagstiftningen för första gången och ser om det bär. Om domstolen inte går på vår linje får vi utvärdera och se vilka rekvisit vi inte nådde upp till.
– Maxstraffet för människohandel är tio år. De här personerna kan då dömas till stränga fängelsestraff även om det är svårt att få dem dömda för annan grov brottslighet, fortsätter hon.
I vissa fall så unga som 9-10 år
En enkät som nyhetsbyrån TT i höstas skickade till socialchefer i 290 kommuner bekräftar bilden att allt fler kommuner har problem med att barn och tonåringar rekryteras av gängen. I de flesta fall handlar det om tonåringar mellan 14 och 16 år, men barn mellan 9-10 år förekommer. Enkäten visar att ett fenomen som framförallt varit ett storstadsproblem nu sprids i mindre städer som exempelvis Motala, Skövde, Uddevalla, Karlstad, Östhammar, Borlänge och Örnsköldsvik.
– Vi har tidigare inte direkt haft någon gängrelaterad problematik bland yngre. Men nu har vi ett gäng som vi ser har kommit upp i vår kommun och som vi har hög oro för, uppgav Thereze Lundborg, enhetschef för mottagningsenheten Barn och familj i Kalmar, till TT.
Ann Bergström, enhetschef för Barn och unga i Katrineholm, berättar för TT att det är svårt att nå ut till de unga eftersom de redan är gängmedlemmar när socialtjänsten kommer i kontakt med dem. Dels känner man en tillhörighet med gängen, dels kan det vara svårt att dra sig ur då hot förekommer.
Lars Ågren berättar att de två sjuttonåringar som använts för narkotikaförsäljning av Vårbergsnätverket inte anser sig ha blivit utnyttjade.
– De har velat delta i detta och anser sig inte vara offer. De blev arga när vi åtalade gängledaren för människohandel. För dem är gänget en väg till pengar och bilar och gemenskap, säger Lars Ågren.
Läs även: Brottsvågen mot unga: “Han vågade inte gå ut på ett år”
TEXT: Martin Berg