Sveriges Radios sparpaket på nära en kvarts miljard kronor väcker reaktioner och flera anställda går ut och kritiserar nedskärningarna. Jens Ganman har i flera år varit verksam på SR. Han anser att public service har för mycket pengar – inte för lite. – Det finns ingen anledning att ha ett separat bolag som bara sysslar med att ta upp ljud, säger han till Bulletin. UPPDATERAD.
I veckan har flera anställda på Sveriges Radio kritiserat sparpaketet och sagt att nedskärningarna kommer att leda till en sämre produkt och mer stress för dem. Det menar bland andra Monica Saarinen, mångårig SR-medarbetare och programledare på Studio Ett.
– Det kommer att bli mycket tråkigare program. Man bygger in en strukturell brist och slår sönder en redan trasig redaktion, säger hon till branschtidningen Journalisten.
Saarinen och flera andra på SR har även undertecknat en debattartikel i DN Kultur där de sågar nedskärningarna.
”På Sveriges Radio slår vi oss för bröstet när mätningar visar på höga förtroendesiffror – så varför styckas radions fördjupande nyhetsjournalistik när den behövs som mest?” skriver de bland annat.
Satirikern, författaren och artisten Jens Ganman kommenterar debattartikeln på X.
SR, UR & SVT har för mycket pengar, inte för lite. Det vet alla som jobbar där. Det finns en enorm överbyggnad i mellanchefsleden. Sparka 500 såna ”mötestillkallare” och ge pengarna till de grävande journalisterna. Och lägg ner P3. De har mellan 5000 och 10 000 lyssnare vid varje… pic.twitter.com/Ayb20mzq4o
— JensGanman (@JensGanman) March 7, 2024
Till Bulletin utvecklar Jens Ganman sitt resonemang.
Du skriver att ”SR, UR & SVT har för mycket pengar, inte för lite”. Varför anser du det?
– Därför jag har jobbat åt dem sedan 1989, jag vet precis hur det är. Där de framför allt har för mycket pengar är på regional nivå i och med att de har tjugofyra P4-stationer på tjugofyra olika orter och så har man dessutom lika många tv-stationer. Och de stora pengarna finns att spara i en sammanslagning av distrikten och det vet jag internt att man har utrett många gånger.
– Följden av en av utredningarna blev att man slog ihop sameradion och Sápmi TV, som numera är en redaktion. Det fungerade alldeles utmärkt och det går att göra med alla de här distrikten.
– Men framför allt, det som är konstigt, det är att vi har ett bolag som har tre och en halv miljard per år i budget som bara åker ut och tar upp ljud. Och så har vi ett annat separat bolag som åker ut och tar upp både ljud och bild. Förklara i logiken i det, den som kan.
Så egentligen borde SVT och SR slås ihop, menar du?
– Ja, precis. När jag debatterade Jan Helin på Chinateatern för några år sedan, då sa ju han faktiskt inför rullande tv-kameror att han tyckte att en BBC-modell var det logiska. Och då var han programchef på SVT.
– Så de här tankarna finns ju och har funnits länge, ända sedan Eva Hamiltons (SVT:s tidigare vd) dagar, på SVT och SR att man borde slå ihop, effektivisera och spara hur mycket pengar som helst.
– Framför allt, det vill jag trycka på: det finns ingen anledning att ha ett separat bolag som bara sysslar med att ta upp ljud.
”För många mellanchefer”
En del av de anställda på SR som är kritiska till sparpaketet säger att det här kommer att innebära mer stress för dem och en sämre produkt med mindre personalstyrka. Hur ser du på det argumentet?
– Precis som jag skrev på Twitter: det har de delvis rätt i. Men det de ska göra är att skära i mellanchefsleden. För att det finns alldeles för många mellanchefer på SR. På SVT också. Där finns det mycket pengar att ta av, det är alldeles för många av alla de här mellancheferna som bara sitter på arslet och inte producerar någonting. Utan de kallar till möten och utreder saker som inte behöver utredas.
Läs även: SR vill inte svara på frågor – kritiseras efter nedskärningarna
Tror du att SR gör rätt prioriteringar i det här sparpaketet i var man väljer att göra nedskärningar?
– Jag tror att det var en tydlig politisk signal när de gick ut i första vändan och sa vilka program de skulle skära ner på.
I samband med sparpaketet har Sveriges Radio gått ut med att bland annat Kinapodden läggs ner. Dessutom kom tidigare ett besked om att ”Filosofiska rummet” inte skulle fortsätta i P1 från Malmö efter 2023.
– Det var ingen slump att de gick ut med just dem. För det vänder ju sig till deras kärnmålgrupp: det vill säga andra journalister och priviligierade vita människor i innerstaden i Stockholm. När de fattar att: ”Nämen Gud, ska de ta bort mina favoritprogram”, alltså program som har väldigt låga lyssnarsiffror men som talar till en inflytelserik grupp, då tar ju det skruv. Det tror jag var en tydlig politisk signal, att de gjorde just så.
”Genomslag i media”
Sveriges Radio lägger också ner sändningar på tre olika språk: tigrinja, ryska och kurdiska. Även det tror Ganman är en politisk signal.
– Det tror jag. För då blir ju vänstern och VPK tokiga, när det inte ska göras radio på tjugo olika minoritetsspråk. Det är sådant de brinner för.
– De är smarta så, de vet precis hur de ska lägga fram det för att det ska ta skruv. För det är den här lilla gruppen med journalister och mediemänniskor som är röststarka. Så om man hotar med att ta bort sådant de gillar, då får ju det genomslag i media. Det var smart gjort, där får jag ge dem cred.
RÄTTELSE: Tidigare återgavs felaktigt ett citat som gjorde gällande att ”Filosofiska rummet” sändes i P3. Filosofiska rummet är ett program som brukade sändas i P1 från Malmö innan SR meddelade att det vid årsskiftet flyttade från Malmö till Stockholm som en del av sparpaketet.
Läs även: Ganman: ”Det kryllar av jäviga reportrar på Sveriges Radio”