Facebook noscript imageGårdsförsäljning av öl och vin vid små gårdar rycker allt närmare
Nyheter
Gårdsförsäljning av öl och vin vid små gårdar rycker allt närmare
Ölflaskor som väntar på att fyllas i ett bryggeri. Foto: Virginia Mayo/AP
Ölflaskor som väntar på att fyllas i ett bryggeri. Foto: Virginia Mayo/AP

Tidigare denna månad föreslog regeringens utredare att gårdsförsäljning av öl, sprit och vin ska tillåtas i mindre mängder vid studiebesök eller föreläsningar. Det är bara Vänsterpartiet som kategoriskt motsätter sig förslaget. De övriga partierna stödjer alla idén – i varierande grad.

Den utredning som presenterades av regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson i början på december föreslår att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skall tillåtas vid betalda studiebesök eller vid föreläsningar om den aktuella produkten. Försäljningen måste då ske vid själva tillverkningsstället, samt bedrivas efter 10.00 och senast 20.00.

Ransonen som man kan köpa med sig hem vid besöket får inte överstiga 0,7 liter sprit, 3 liter starköl och 3 liter vin per besökare, enligt utredningen ”En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholhaltiga produkter”. Dessutom måste kommunen utfärda ett tillstånd för att man ska få bedriva gårdsförsäljning.

Moderaterna välkomnar förslaget då partiet strävar efter en stark landsbygd med drivna entreprenörer som utvecklar produkter som konsumenter efterfrågar. ”Att tillåta gårdsförsäljning är en del i vår politik för detta”, skriver Moderaterna till Bulletin.

Även Sverigedemokraterna ställer sig bakom utredningens förslag, men anser att de i viss mån bör utvecklas och förändras. ”Ett exempel på detta är att gårdsförsäljningen inte måste ske i samband med ett betalt studiebesök eller en föreläsning, utan snarare som ett besök i sig för att stötta lokala bryggerier och producenter”, skriver Sverigedemokraterna till Bulletin.

Läs även: Gårdsförsäljning föreslås med begränsningar

Volymbegränsning av produktionen exkluderar större gårdar

Utredningen ställer även krav på att tillverkningen är småskalig, oberoende och hantverkarmässig, med en volymbegränsning på årsproduktionen. Det medför att större tillverkare exkluderas från förslaget.

Centern är ett av de partier som varit mest pådrivande i frågan. ”I stort är förslagen bra och väl avvägda. Men tyvärr innehåller de också vissa begränsningar som riskerar att stänga ute framgångsrika producenter på landsbygden», säger Sofia Nilsson, som är Centerpartiets ledamot i socialutskottet, i ett pressmeddelande.

”Gårdsförsäljning är viktigt för Sverige, inte minst för att stärka besöksnäringen. Det kan bli en viktig pusselbit i att göra hela Sverige levande”, tillägger Nilsson.

”Vi vill tillåta gårdsförsäljning av egenproducerade alkoholhaltiga drycker inom ramen för alkoholmonopolet. För att det ska bli verklighet behöver en politisk lösning åstadkommas som innebär att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker tillåts inom ramen för ett bevarat alkoholmonopol”, skriver Kristdemokraterna på deras hemsida.

Vänsterpartiet motsätter sig däremot förslagen till gårdsförsäljning helt och hållet. ”För oss handlar detta både om att stoppa möjligheten att tjäna pengar på alkohol och om att främja folkhälsan. Att alkohol är ett stort folkhälsoproblem, det är nog alla överens om”, sade partiets regionråd i Kalmar, Linda Fleetwood, till Oskarshamns-Nytt ett par veckor innan utredningen publicerades.

Läs även: Systembolaget testar självutcheckning

Nästa steg – remissbehandling av utredningens förslag

Utredningen ska nu remissbehandlas av de berörda myndigheterna och övriga intressenter. Tidtabellen är ännu inte känd. Om regeringen inte agerar i frågan före den 31 januari hotar Centerpartiet att själva driva på för skarp lagstiftning i riksdagen.

”Vi vill gärna ta del av remissynpunkterna innan vi slutligt tar ställning till om vi ska gå vidare med förslaget, men en viktig utgångspunkt för Socialdemokraterna är att ett sådant förslag måste överensstämma med EU:s konkurrenslagstiftning och inte hota det svenska alkoholförsäljningsmonopolet”, skriver Socialdemokraterna till Bulletin.

Sedan kan regeringen komma med ett lagförslag, en proposition, som lämnas till Riksdagens kammare för omröstning. Om en majoritet i riksdagen röstar för, kommer de föreslagna reglerna om gårdsförsäljning att därefter föras in i alkohollagen.

De kan då ”tidigast träda i kraft den 1 juli 2023. Reglerna ska gälla i sex år från ikraftträdandet, dvs. till den 1 juli 2029. Om inte utvärderingen talar för annat bör regleringen därefter förlängas i ytterligare en period eller göras permanent”, enligt utredningen.

Liberalernas och Miljöpartiets positioner har inte beaktats då de enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning inte förväntas ta sig in i riksdagen vid nästa val.

Läs även: Smyghöjningen av alkohol- och tobaksskatten sågas

Dorothée Enskog