Facebook noscript image”Gärna sett havsbaserad vindkraft i Stockholm”
Nyheter
”Gärna sett havsbaserad vindkraft i Stockholm”
Moderata politikern Rose Magamba, 22 år, och pensionerade ingenjören Hans Johansson, 79, leder motståndet. Foto: Skärmavbild SVT video / Privat
Moderata politikern Rose Magamba, 22 år, och pensionerade ingenjören Hans Johansson, 79, leder motståndet. Foto: Skärmavbild SVT video / Privat

Regeringens klartecken för två havsbaserade vindkraftsparker utanför Hallands kust har väckt protester. Den moderata politikern Rose Magamba, 22 år, och pensionerade ingenjören Hans Johansson, 79, är två av dem som leder motståndet.

Rose Magamba (M), nämndeman i Solna tingsrätt och uppvuxen i Falkenberg, går emot sitt eget parti och har startat en namninsamling mot havsvindkraft. Hon vill få till en folkomröstning om vindkraftsparkerna.

– Vi måste värna om Hallands västkust. Jag tänker på djurlivet, yrkesfisket och naturupplevelsen i Halland, säger Rose Magamba till SVT.

Hans Johansson har varit ordförande i föreningen Rädda Hallandskusten sedan föreningen bildades 2005, och har kämpat mot havbaserad vindkraft utanför Falkenberg och Varberg i nästan tjugo år.

– Vi är mot projekten för att det förändrar hela det visuella landskapet utanför kusten, men framför allt för att det påverkar livet under havsytan: torsken, tumlare och andra rödlistade arter, säger han.

– Mellersta Kattegatt är dessutom viktigast i hela nordsjöregionen för fågellivet.

Började med Kattegatt Offshore

Då, 2005, gällde motståndet ett område som var sex–sju kilometer utanför kusten och som först benämndes Skottarevet, sedan Kattegatt Offshore och nu Vindpark Falkenberg. Men Rädda Hallandskusten har också varit med och överklagat de aktuella projekten som ligger längre ut i havet, Vattenkrafts Kattegatt Syd och OX2s Galene.

– De här nya projekten ligger inklämda mellan Natura 2000-områden [Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda, red. anm.], säger Hans Johansson.

Han säger att han inte blev särskilt överraskad över regeringens beslut.

– De måste väl visa handlingskraft i ett läge när industrin behöver mer el och länsstyrelsen hade ju sagt ja.

Däremot pekar han på att flera av länsstyrelsens egna experter sa nej till projekten och att de fortfarande inte är avgjorda i Mark- och miljödomstolen.

Lokala politiker protesterar

Även lokala politiker längs västkusten är kritiska till att regeringen sa ja till Kattegatt Syd och Galene:

– De flesta här upplever nog det som ett gigantiskt svek från Stockholm, säger Uddevallapolitikern Henrik Sundström (M) till TT.

Tobias Carlsson (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Varberg, tycker väl att Kattegatt Syd kan byggas men är emot beslutet som rör den mindre parken Galene.

– Det här är väl inte jättebra när Liberalerna sitter och tar sådana här beslut i Stockholm, det är inte positivt för Liberalerna i Varberg, säger han till TT.

Han är orolig för hur beslutet kan påverka turism och näringsliv kopplat till de värden som finns i kustmiljön.

I valrörelsen kampanjade flera borgerliga partier längs västkusten mot vindkraft. Kristdemokraterna på Tjörn publicerade en bild med uppförstorade, svarta vindkraftverk mot en idyllisk kustremsa med texten: ”Blås oss inte på havsutsikten”.

Moderaterna i Varberg skrev ett år före valet på sin Facebooksida att man inte har något emot småskaliga vindkraftverk, ”men gigantiskt fält ute till havs säger vi nej till”.

Motståndet har minskat

Ändå har det organiserade motståndet mot vindkraft längs Hallandskusten minskat under senare år.

Som mest hade Rädda Hallandskusten cirka 800 medlemmar, enligt Hans Johansson. I dag är det antalet halverat.

– Vi har minskat för många av de som tidigare var mot Kattegatt Offshore har nog trott att planerna på havsbaserad vindkraft utanför Hallandskusten var nedlagda för gott, säger Hans Johansson.

Men nu har alltså nya projekt aktualiserats och nya motståndare tagit upp kampen.

Rose Magamba säger till SVT att hon är fullt på det klara med att Sverige behöver en ökad energiproduktion, men ifrågasätter varför så mycket av den ska ske utanför Hallandskusten.

– Om det fanns möjlighet hade jag gärna sett det i Stockholm eller någon annanstans, säger hon.

Läs även: Regeringens tillstånd för vindkraft del av maktkamp

Jonas Hållén

Reporter
mail: jonas.hallen@bulletin.nu

 

fakta

Fakta om projekten

Kattegatt Syd. Plats: väster om Falkenberg. Bolag: Vattenfall. Elproduktion: 5 TWh. Parken omfattar upp till 80 vindkraftverk på en yta av 122 kvadratkilometer.

Galene. Plats: väster om Varberg och Falkenberg. Bolag: Galatea-Galene, dotterbolag till OX2. Elproduktion: 1,2 TWh. Parken omfattar upp till 21 vindkraftverk på en yta av 42 kvadratkilometer.

Vindpark Falkenberg planeras byggas i kommunens havsvatten och består av redan tillståndsgivna Kattegatt Offshore och ett utvidgningsområde väster och söder på 7–23 km avstånd från land. Prognosticerad elproduktion om hela ytan används: 4,5 TWh per år.

Källa: TT och de ansökande bolagen.