Facebook noscript imageGärningsmannen i Rushdie-attack har rötter i Hizbollah-fäste
Nyheter
Gärningsmannen i Rushdie-attack har rötter i Hizbollah-fäste
Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah har tidigare stött Rushdie-fatwan och kan ha inspirerat Hadi Matar. Foto: Hussein Malla/AP/TT / Gene J. Puskar/AP/TT
Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah har tidigare stött Rushdie-fatwan och kan ha inspirerat Hadi Matar. Foto: Hussein Malla/AP/TT / Gene J. Puskar/AP/TT

Hadi Matars far kommer från byn Yarouni södra Libanon, ett känt fäste för terrororganisationen, och han har själv gjort upprepade resor till landet. I Väst har attacken fördömts, medan radikala islamister hyllat gärningsmannen, bland dem Hizbollah-anhängare. Terrororganisationen vill inte kommentera dådet eller eventuella kopplingar.

Salman Rushdie levde många år under dödshot på grund av sin bok “Satansverserna” som enligt många muslimer är en hädisk och ”ogudaktig” bok. Sedan boken släpptes har Rushdie fått motta mängder av dödshot och en officiell fatwa som uppmanar muslimer att döda honom uttalades av Irans dåvarande högsta ledare Ayatollah Khomeini.

Rushdie överfölls när han skulle hålla ett föredrag i New York under fredagen. Gärningsmannen Hadi Matar är en 24-åring från Fairview i New Jersey. Matar är född och uppvuxen i USA, men har libanesiskt påbrå då pappan är från Yaroun i södra Libanon. Yaroun är en by som starkt sympatiserar med Iran och stödjer terrororganisationen Hizbollah.

Hadi Matars mamma Silvana Fardos har berättat i amerikansk media att sonens resa till Libanon 2018 förändrade honom. Efter resan höll han sig isolerad och var inte sig själv, anser mamman. Vad han gjorde i Libanon finns det fortfarande inga uppgifter om.

En högt uppsatt libanesisk tjänsteman har gått ut med att USA har begärt information om Matars resor till Libanon, för att att avgöra om han tränats av Hizbollah under sina vistelser.

Polisen letar motiv

Den amerikanska polisen har fortfarande inte angett något motiv för attacken, men en preliminär genomgång av Hadi Matars sociala medier tyder på att han sympatiserar med Irans Islamiska revolutionsgarde.

Gärningsmannens Facebook-sida innehåller bland annat bilder på den islamska revolutionens ledare Ayatollah Khomeini och den nuvarande högsta ledaren Ali Khamenei. Hadi Matars Facebook-sida indikerar alltså tydligt att han sympatiserar med den iranska regimen.

Enligt uppgifter till Dailymail ska Matar ha använt sig av ett falskt körkort med namnet Hassan Mughniyah, ett namn som är associerat med Hizbollah. Islamiska revolutionsgardet är starkt kopplat till Hizbollah och har bidragit med militär utbildning och finansiering till den Libanonbaserade terrororganisationen.

Hizbollah har sagt till Reuters att de inte vet något om attacken och vill inte kommentera eventuella kopplingar till gärningsmannen.

Möjlig koppling?

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah ska tidigare ha uppmanat anhängare att ta sig an Khomeinis fatwa och har sagt att “Om det hade funnits en muslim som genomförde Imam Khomeinis fatwa mot Salman Rushdie, skulle man inte våga förolämpa vår profet Mohammed.”

På sociala medier ses Hizbollah-anhängare fira dådet med kommentarer som “Hjälte”, “Välsignade händer” och “Gud välsigna dig” följt av gula hjärtan som en markering för Hizbollahs gula partifärg.

Hizbollah fungerar bland annat som en iransk proxy i Libanon och det går därför inte att utesluta att gärningsmannen kan ha kopplingar till terrororganisationen. Det är tydligt att Matar sympatiserar med den iranska regimen, på samma sätt som Hizbollah gör det.

Många libaneser har på sociala medier fördömt attacken på Rushdie och kallar Matar för “terrorist” och skriver “Nu kommer de att göra honom till en hjälte och hänga hans bilder i Dahieh [Hizbollah-kontrollerat område”.

Hadi Matar hålls för närvarande häktad, åtalad för mordförsök och misshandel. När han ställdes inför domstol under lördagen nekade han till brottet. Polisen fortsätter sin undersökning om möjliga kopplingar och motiv bakom dådet.

Läs även: Rushdies angripare förklarar sig oskyldig – Iranska reaktioner

Gabriella Mait

Reporter