Facebook noscript imageGästkrönika: Att rösta som utlandssvensk – en guide i snårskogen
Krönikörer
Gästkrönika: Att rösta som utlandssvensk – en guide i snårskogen
Nina Möller guidar till utlandsröstning. Foto: Privat / Fredrik Sandberg/TT
Nina Möller guidar till utlandsröstning. Foto: Privat / Fredrik Sandberg/TT

Man kan fråga sig om den förvirrande informationen kring utlandssvenskars röstande beror på att man tror att de flesta av dem röstar borgerligt? Det kan i vart fall verka komplicerat vid första påseendet. Vår gästkrönikör Nina Möller guidar dig steg för steg till hur du röstar som utlandssvensk.

Det finns undersökningar som tyder på att utlandssvenskar röstar borgerligt i högre grad än svenskar boende i hemlandet. Man kan undra om det är detta som ligger bakom den delvis förvirrade information om utlandssvenskars rösträtt som florerar på bland annat UD:s hemsida, www.swedenabroad.se . Jag är till exempel inte ensam om att ha trott att jag skulle vara kvar i röstlängden automatiskt genom att rösta i svenskt val. Så är dock inte fallet, såvida man inte röstar utan att vara med i röstlängden, vill säga. För det kan man nämligen göra, och då räknas ens röst som en anmälan till röstlängden för ytterligare tio år.

Vill man dock vara med i röstlängden och vara säker på att få all relevant information inför ett val så krävs en anmälan till Skatteverket vart tionde år, även om man deltagit i val. Har man flyttat under den senaste tioårsperioden och anmält detta till Skatteverket, så räknas emellertid adressändringen automatiskt som en anmälan till röstlängden för de kommande tio åren. Solklart? Knappast. Man kan tappa röstlusten för mindre. Men låt oss försöka bena ut vad som gäller mer i detalj.

Är alla svenska medborgare röstberättigade? Nej. Du måste ha fyllt 18 år och ha varit folkbokförd någon gång i Sverige. Du får inte rösta i kommun- och regionvalen utan bara till riksdagen.

Är man utlandssvensk kan man antingen rösta på svensk beskickning i utlandet eller rösta genom brev. Man kan också rösta i Sverige om man råkar befinna sig i Sverige under valperioden. Olika regler gäller.

Material för brevröstning skickas automatiskt ut till dem som står med i röstlängden. Annars måste materialet beställas från Sverige. Materialet skickas med posten och måste även postas från utlandet – detta betyder självklart att det finns en risk att din röst försvinner eller inte kommer fram i tid. Röstar man på en beskickning måste man kontrollera vad som gäller för landet där man befinner sig – olika länder har olika öppettider.

Befinner man sig utomlands kan man inte rösta på själva valdagen. Detta beror på att röstmottagaren måste ha tillräcklig tid på sig för att få över rösterna till Sverige. Du måste inte rösta i landet där du bor, utan både brevröstning och förtidsröstning på beskickning kan ske i vilket land som helst. Bor du till exempel i England men befinner dig i Frankrike under valperioden, så kan du rösta i Frankrike. En brevröst får emellertid under inga omständigheter postas i Sverige!

Som utlandssvensk kan man både förtidsrösta och rösta på valdagen i Sverige om man befinner sig där. För att få göra det är det dock ett krav att man faktiskt står med i röstlängden och har sitt röstkort med sig. Man måste dock beställa ett dublettkort, eftersom det röstkort som skickats till ens adress i utlandet inte gäller för röstning i Sverige.

Om man nu vill rösta i utlandet, spelar det då egentligen någon roll om man står med i röstlängden? Nej, det gör det naturligtvis inte om du är alert och hinner med att på eget bevåg i god tid beställa det material som behövs för en brevröst, eller om du lyckas ta dig till en svensk beskickning och förtidsrösta där. Men det måste ändå vara en fördel att få sig tillsänt det material som vallagen stipulerar, så att man kan förbereda sig på lämpligt sätt. Alla bor inte som jag i en europeisk huvudstad med lätt tillgång till svenska ambassaden.

Man är beroende av postgång både för att erhålla material för att brevrösta och för att få in brevrösten i tid för rösträkningen. En brevröst skall vara inne senast dagen före valdagen, det vill säga senast lördagen den 10 september beträffande årets val. Vilket rimligen i praktiken betyder fredagen den 9 september, för i Sverige har man väl ingen postutdelning på lördagar?

Detta bör du tänka på:

  1. Gör en anmälan till Skatteverket om du inte redan gjort det eller adressändrat på 10 år. Du förs då in i röstlängden. Blanketten måste ges in i original, alltså inte med email eller dylikt. Observera att anmälan måste ha kommit in till Skatteverket senast den 12 augusti 2022 för att beaktas i årets val, se 4 och 5 nedan. Du gör anmälan på blankett SKV 7842.

  2. Beställ material för brevröstning om du vill brevrösta från utlandet och inte redan står med i röstlängden. Material beställs hos Valmyndigheten. Du kan skicka din brevröst från vilket annat land som helst, du behöver alltså inte befinna dig i det land där du är skriven. En brevröst får emellertid inte postas från Sverige! Brevrösten måste ha kommit in till valmyndigheten senast lördagen den 10 september. Om du inte redan står med i röstlängden utgör din röst automatiskt en anmälan till denna för de kommande 10 åren. Detta gäller även om brevrösten inkommit för sent! Tänk på att du behöver två personer som kan bevittna din brevröst – givetvis inte vad du har röstat på, men att det är du som har gjort i ordning brevrösten.

  3. Förtidsrösta på svensk beskickning i utlandet. Kontrollera på swedenabroad.se vad som gäller för det land där du befinner dig. Du kan förtidsrösta i vilket land som helst, och behöver inte uppvisa röstkort, d v s du behöver inte finnas med i röstlängden! Däremot måste du naturligtvis kunna legitimera dig. Din röst räknas som en ny anmälan till röstlängden om du inte redan står med. Notera att man inte kan rösta på valdagen, eftersom rösterna måste hinna komma fram till Sverige före valdagen! Olika tider gäller i olika länder.

  4. Förtidsrösta i Sverige. Om du vill förtidsrösta i Sverige så måste du stå med i röstlängden (se punkt 1 ovan) och uppvisa ett röstkort. Du måste därför beställa ett nytt röstkort, eftersom det utlandsröstkort som skickats till din adress i utlandet inte gäller i Sverige. Dublettkort kan beställas hos Valmyndighetenfrån och med den 15 augusti online eller via telefon; 020-825825 eller +46(0) 771-27 09 99. Förtidsröstningen börjar den 24 augusti. Du kan förtidsrösta var som helst i Sverige.

  5. Rösta på valdagen i Sverige. Samma krav på att stå med i röstlängden som vid förtidsröstning i Sverige, men för röstning på valdagen måste du gå till den valkrets du anses tillhöra. Detta är vanligtvis den valkrets där du senast var folkbokförd i Sverige.

Nina Möller
Utlandssvensk och tidigare advokat.