Facebook noscript imageGudmundson: Annie Lööf räddar Stefan Löfven igen
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Annie Lööf räddar Stefan Löfven igen
Annie Lööf (C). Foto: Claudio Bresciani, TT.
Annie Lööf (C). Foto: Claudio Bresciani, TT.

Centerpartiet slopar kravet på fri hyressättning i nyproducerade lägenheter. Därmed ligger vägen öppen för förhandlingar om ett nytt rödgrönt regeringsunderlag. Stefan Löfven räddas av Annie Lööf – igen.

Centerledaren Annie Lööfs besked att hennes parti slopar kravet på ny hyreslagstiftning kan verka förvånande. Nyss var ju frågan så viktig att den orsakade en misstroendeomröstning i riksdagen. Målet om fri hyressättning i nyproduktion var Centerpartiets baby, inskrivet i handlingsprogrammet och regeringsöverenskommelsen. Frågan var värd att bibehålla, trots att den fick Vänsterpartiet att rösta med Sverigedemokraterna mot en socialdemokratisk regering. Den fällde statsministern. Hyresbråket lämnade Stefan Löfven i historiskt unik förnedring.

Men plötsligt är fri hyressättning så irrelevant att C kan kasta kravet i papperskorgen efter ett extrainsatt partistyrelsemöte. Det kan, som sagt, verka förvånande.

Egentligen är omsvängningen logisk. Centerpartiet har sedan januariavtalet 2019 tillhört vänsterblocket i svensk politik. Och när Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har närmat sig varandra har det blivit omöjligt för Centerpartiet att återvända till högern. Annie Lööf har tvärtom satsat hela sin prestige på att förhindra sverigedemokratiskt inflytande.

Regeringskrisen visade att Annie Lööf står utan alternativ. En ny rödgrön regering är hennes enda väg till politiskt inflytande. Även om den skulle regera med direkt påverkan från Vänsterpartiet, och även om Centerpartiet skulle tvingas skrota hjärtefrågorna. Hon har inget annat att gå till.

Läs även: Dagen då SD bröt vänstervallen

Omsvängningen är ett första tecken på att regeringskrisen kan bli en snabbt överspelad parentes. Visserligen säger C att partiet gärna vill ha sänkta skatter i utbyte. Men nu är motståndet brutet. Frågan är inte om Centern ska böja sig. Frågan är hur mycket. Och Stefan Löfven ser naturligtvis exakt vad Annie Lööf ser. Hon är fast.

Den socialdemokratiska propagandaapparaten kommer att rulla på så länge förhandlingarna pågår. Man kommer att fortsätta läcka till tidningarna om att ett extra val står för dörren. Men ett sådant skulle äventyra makten, så ett extra val är extremt osannolikt. Man kommer att fortsätta påstå att man tvekar med hänvisning till svårigheterna att få igenom en rödgrön budget. Men det är spinn, det också.

Den svenska budgetprocessen är närmast riggad för att minoritetsregeringar ska kunna få igenom sin politik. Det är bara om oppositionen går ihop om en alternativ budget som den rödgröna kan falla. Och det konservativa blocket kan ju inte ens enas om ett gemensamt fototillfälle. Moderaterna vill gå till val på egen agenda, och inte som ett paket med Sverigedemokraternas ekonomiska politik. Kristdemokraterna tänker likadant. Stefan Löfven kan vara trygg fram till valet.

Inget är förstås säkert. Allt kan hända, visst. Men Annie Lööfs besked att Centerpartiet viker sig innebär sannolikt att regeringskrisen snart är över.

Beskedet visar också att det enda sättet att få ickesocialistisk politik är att rösta på något av partierna till höger. Mitten viker sig för Socialdemokraterna.

Läs även: Lööf blåst på den liberala konfekten

Per Gudmundson

Ledarskribent. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.