Facebook noscript imageGudmundson: En rak höger i TV4:s debatt
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: En rak höger i TV4:s debatt
Jimme Åkesson och Märta Stenevi i partiledardebatten i TV4. Foto: Fredrik Sandberg /TT
Jimme Åkesson och Märta Stenevi i partiledardebatten i TV4. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Det var ett splittrat regeringsunderlag som visade upp sig i TV4:s partiledardebatt på måndagskvällen. Det blågula blocket pressade på hårt om kärnkraft, gängbrottslighet och integration.

Utveckla kärnkraften! Med ett gemensamt utspel i SvD dygnet före TV4:s partiledardebatt lyckades det blågula blocket sätta tonen perfekt. Det var första gången någonsin som Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Nyamko Sabuni undertecknade en debattartikel tillsammans. Ett stort steg – inte minst för Sabuni som fortfarande slåss med sitt eget parti om både riktningen och takten i oppositionsarbetet.

TV4 hakade såklart på. Första segmentet i tv-debatten blev elkrisen. Konfliktlinjerna är väl kända och regeringsunderlaget tvingades gång på gång distansera sig från den egna politiken. Magdalena Andersson lovade att ”vi ska inte göra som i Tyskland där man lägger ner kärnkraft i förtid”, som om Ringhals inte hade avvecklats under hennes regering.

Det blågula greppet att stjäla frågan är väl inövat vid det här laget. Inför SVT Agendas debatt i oktober presenterade de fyra högerpartierna samfällt 20 punkter för att stävja gängbrottsligheten. I samband med debatten i maj skickade partierna ut ett pressmeddelande med utgångspunkter för en gemensam invandringspolitik.

Högerblocket har därmed visat för svenska folket vid varje tv-debatt det senaste året att det finns ett samkört regeringsalternativ, med svar på vår tids stora politiska frågor. De fyras gäng i regeringsunderlaget har under samma tid mobbat, utpressat och röstat bort varandra inför väljarna.

TV4-debatten hade dessutom ett ovanligt rappt format, med max 30 sekunders repliker, som särskilt gynnade de partiledare som hade samordnat budskapen. Sändningen var skräddarsydd för att visa givna positioner. Det var höger mot vänster – och vänstern var splittrad.

Exempelvis fick tittarna se Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar attackeras av Centerpartiets Annie Lööf: ”Protektionist!” Nooshi Dadgostar angrep i sin tur Magdalena Andersson för socialpolitiska nedskärningar. Och i ett annat ögonblick stod Socialdemokraternas påstådda vurm för gruvbrytning och näringspolitik mot Miljöpartiets klimatpanik. Det var som en snabbrepetition av regeringskaoset i höstas.

Läs även: Nooshi Dadgostar mot Annie Lööf

”Danska straff för svenska grovt kriminella!” Ulf Kristersson visste exakt hur tillspetsat man skulle formulera sig för att dra maximal nytta av debattformatet. Medan Miljöpartiets Märta Stenevi hade svårt att försvara de ungdomsrabatter som gör att gängkriminella går lösa. ”Mjukislinjen”, sammanfattade Jimmie Åkesson regeringens politik.

Magdalena Andersson gjorde sin första partiledardebatt (även om hon naturligtvis är oerhört rutinerad efter sju år som finansminister). Hon trampade rejält i klaveret när hon lyfte fram det fria skolvalet som en grundorsak till gängbrottsligheten. Det påminde inte så lite om Stefan Löfvens mer katastrofala tv-ögonblick, som när han försökte prata om arbetsmarknadsregleringar när debatten handlade om sexualbrottsutvecklingen. Ytterligare ett problem för Magdalena Andersson var att hon måste stå till svars inte bara för Socialdemokraternas misslyckande, utan även för Miljöpartiet, Centern och Vänstern.

TV4-debatten innehöll närmast ingenting om vilka som ska samarbeta med vilka. Den fråga som har inflammerat svensk politik i ett decennium verkade – äntligen! – vara överspelad. Då blev det också tydligt för publiken att det block som har problem att samarbeta är det vänstra.

Läs även: Ebba Busch utesluter varken SD eller L i regering

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.