Facebook noscript imageGudmundson: Lägg en blågul vårbudget för försvaret
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Lägg en blågul vårbudget för försvaret
Foto: Karl Melander, TT.
Foto: Karl Melander, TT.

Enbart genom att skrota Socialdemokraternas mest uppenbara valfläsk kan försvaret stärkas radikalt.

Försvaret måste utökas till 2 procent av BNP senast år 2025, kräver Centerpartiet. Moderaterna säger samma sak. Liberalerna bjuder över: 2024! Kristdemokraterna vill inte vara sämre och vill nå 2 procent på ”kortast möjliga tid”. Sverigedemokraterna siktar högre – 2,5 procent inom ett decennium.

Den socialdemokratiska regeringen är mindre specifik, men statsminister Magdalena Andersson lovade i sitt tal till nationen att minoritetsregeringen ”kommer att ta initiativ för ytterligare resurstillskott till totalförsvaret”.

Det brukar betyda, översatt från socialdemokratiska, att redan beslutade resursökningar tidigareläggs, men att inga egentligt nya pengar tillförs.

Det är förstås bra att det råder bred enighet om att stärka försvaret. I decennier sattes rikets säkerhet på undantag. Efter Rysslands krig i Georgien 2008 och annekteringen av Krim 2014 skedde ett uppvaknande. Sedan några år har finansieringen byggts ut. Rysslands invasion i Ukraina visar dock att militären behöver biffas upp ännu mer och ännu snabbare.

Men högeroppositionen borde prata ihop sig innan Vladimir Putin lyckas förvandla försvarspolitiken till en simpel bonnauktion.

Den 19 april kommer regeringen med sitt förslag till vårbudget. Och eftersom regeringen är historiskt svag, finns det goda möjligheter för oppositionen att istället bestämma budget. Med ett genomarbetat och seriöst motförslag kan högeroppositionen sätta Sverige på rätt kurs för åratal framåt.

Det kommer att finnas pengar att ta av. Regeringen har exempelvis gjort upp med Vänsterpartiet om en huvudlös bidragssatsning riktad mot pensionärer. Den skickliga Nooshi Dadgostar (V) lyckades pressa till sig ett löfte om 7 miljarder kronor. Vi kan också förutsätta att regeringen tänker föreslå den vansinniga ledighetsreformen ”Familjeveckan” för 3,5 miljarder kronor.

Bara genom att skrota de två förslagen kan försvaret, som idag kostar cirka 70 miljarder, tillföras dryga 10 miljarder kronor årligen. Plus det som den socialdemokratiska regeringen kommer att föreslå i sin vårbudget.

Läs även: Efter vapen till Ukraina är det dags för medlemsansökan till Nato

Enbart genom att stoppa Socialdemokraternas mest uppenbara valfläsk skulle försvaret alltså kunna utökas med ungefär 15 procent. Inte illa för en vårbudget i opposition.

Härutöver bör oppositionens vårbudget innehålla en plan för att gradvis nå målet om 2 procent av BNP, åtminstone, till 2025.

Arrangemanget har den inrikespolitiskt taktiska fördelen att det också bryter Centerpartiet bort från regeringsunderlaget. Här finns Annie Lööfs chans att visa väljarna att hon sätter Sveriges väl framför Socialdemokraternas.

För det gör hon väl?

Läs även: Därför gömde sig Nooshi Dadgostar

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.