Facebook noscript imageGudmundson: När får vi varannandagsskatt?
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: När får vi varannandagsskatt?
Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson. Foto: Pontus Lundahl, TT.
Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson. Foto: Pontus Lundahl, TT.

När statlig service blir tillgänglig enbart varannan dag vill jag bara betala skatt varannan dag.

Posten, eller rättare sagt statliga aktiebolaget Postnord, meddelar att man nu börjar med varannandagsutdelning. Det innebär ”brev, tidningar och reklam varannan vardag, istället för varje vardag som det är i dag”. Under hösten rullas modellen ut i Stockholmsregionen efter att tidigare ha prövats i Syd och Väst. Nästa år ska varannandagsutdelning råda i hela landet.

Därmed följer posten det mönster för myndighetsutövning som tycks etablera sig som 2000-talets norm.

Redan tidigare har polisen övergått till varannandagstrygghet. Vissa ojämnheter har förekommit under inkörningsperioden, men åtminstone skjutningar sker numera i princip varannan dag. Även sprängdåd och granatattacker, om man räknar med försök och förberedelse, sker enligt varannandagsprincipen.

Inom skolan råder viss eftersläpning. I grundskolan är det ännu inte varannan – utan snarare runt 75 procent – som går ut med godkänt betyg. Men målet ligger inom räckhåll. Flera skolor i utsatta områden har redan nu rapporterat att varannan elev godkänns. I en rad kommuner är varannan lärare behörig.

Sjukvården har en likartad måluppfyllelse. Modernast är operationer och andra åtgärder inom specialiserad vård. Där är det nu varannan patient som får vård inom vårdgarantins 90-dagarsgräns. Varannan patient får vänta på operation.

Varannandagsstaten har således ännu inte riktigt fullbordats. Men det råder inga tvivel om att den rödgröna regeringen Löfven är på god väg.

Läs även: Sveriges verkliga kris

Som medborgare undrar man nu varför skatteuppbörden inte justerats enligt samma norm. Det är fortfarande 100 procent av arbetsinkomsten som tas upp för beskattning.

Det finns en rad möjligheter för Skatteverket att organisera om systemet. Man kan tänka sig att arbetsgivarna enbart behöver rapportera in löneutbetalningarna varannan månad. Man kan också tänka sig att skattemyndigheten drar av varannan krona från totalen. Någon större utredning torde dock inte vara nödvändig, då principen om varannan är såpass tydlig och väletablerad.

Socialminister Gustav Möller, arkitekten bakom den svenska välfärdsstaten, konstaterade att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

Numera vet vi att det är varannan.

Läs även: Baylanrepubliken Sverige

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.