Facebook noscript imageGudmundson: Nooshi Dadgostars dödskyss
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Nooshi Dadgostars dödskyss
Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar. Foto: Anders Wiklund, TT.
Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar. Foto: Anders Wiklund, TT.

I torsdags presenterade Vänsterpartiet förslaget till valplattform. Den är omsorgsfullt skriven för att dölja vad partiet egentligen vill.

Under Nooshi Dadgostar har Vänsterpartiet nått så breda opinionsframgångar att det börjar framstå som en uppenbar risk för partiet att berätta vad det egentligen vill åstadkomma. För att fortsätta framstå som en fräsch oppositionell kraft lånar partiet ett beprövat koncept.

Det slog igenom i brexitkampanjen. Därefter såg LO potentialen och översatte slagordet till EU-valet 2019. Sedan spred det sig ytterligare när Magdalena Andersson tog upp parollen då hon installerades som ny partiledare för Socialdemokraterna. Och nu ska alltså Vänsterpartiet göra samma sak. Politiken har helt förlorat kontrollen över frasen ”ta tillbaka kontrollen”.

I torsdags presenterade Vänsterpartiets biträdande partisekreterare Hanna Gedin förslaget till valplattform, som ska antas på kongressen i början av februari. Hennes huvudbudskap var att Vänsterpartiet vill ”ta tillbaka kontrollen” över skolan, vården, bostäderna, klimatet – ja, det mesta.

Läs även: Framtiden tillhör Vänsterpartiet, tyvärr

Vänsterpartiets valplattform är skriven som en tolv sidor lång arg lapp i tvättstugan, efter att nyliberalismen inte har plockat ut luddet ur torktumlaren. Med gemensamma krafter ska de boende nu städa upp.

Som väntat är valmanifestet av taktiska skäl diffust. Partiet framhäver de behjärtansvärda satsningarna på pensioner och bostadsbyggande, men hastar förbi vad det hela skulle kosta.

Det framgår inte direkt av valplattformen, men för den skötsamma medelklassen vore Vänsterpartiets politik en radikal försämring.

Vänsterpartiet vill ju återinföra fastighetsskatten, avskaffa rut- och rotavdragen, införa arvsskatt, förmögenhetsskatt, värnskatt och sänka ränteavdragen på bostadslånen. Men det är inte precis intrycket som ges i valmanifestet.

Ett talande exempel på hur skönmålningen av den ena politiken ser ut är säkerhetspolitiken. I utkastet till valmanifestet heter det att ”Sverige ska vara en röst för fred och rättvisa, inte för ökad militarisering”.

Men i partiets internationella program uttrycks det mer detaljerat. Vänsterpartiet vill precis som Vladimir Putin att försvarsalliansen Nato ska avveckla alla militärbaser, och dessutom i förlängningen upplösas.

”Vi arbetar för att alla militärbaser på utländskt territorium ska avvecklas och att NATO och alla militärallianser ska upplösas”.

Det är Vänsterpartiets internationella solidaritet i praktiken. En dödskyss till den europeiska säkerhetsordningen. Hej då till Ukraina. Hej då till Estland, Lettland och Litauen. Grattis Ryssland, Kina och Nordkorea!

Men det passar förstås inte i en valplattform. Folk skulle ju kunna få intrycket att Vänsterpartiet menar att någon annan än väljarna själva ska ”ta tillbaka kontrollen”.

Läs även: Ett folk som inte vet vad det vill

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.