Facebook noscript imageGudmundson: Sänk elskatten för svenskarna också
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Sänk elskatten för svenskarna också
Utländska storbolag gör tummen upp när svenska elkonsumenter subventionerar dem. Foto: Jeff Chiu, AP/TT.
Utländska storbolag gör tummen upp när svenska elkonsumenter subventionerar dem. Foto: Jeff Chiu, AP/TT.

Det är bisarrt att svenska elkonsumenter ska subventionera multinationella jättar som Facebook, Amazon och Microsoft.

Ni läsare har antagligen precis fått elräkningen, ni också. Den var högre än någonsin, förstås. Humöret är troligen inte på topp. Särskilt som halva räkningen beror på politiskt beslutade skatter och avgifter.

Så kanske vill ni inte höra det jag kommer att påminna om nu. Men ändå.

Samtidigt som regeringen har lagt elskatten på en så blodig nivå att vanliga svenskar knappt har råd att ha kvar huset, har den i praktiken slumpat bort en stor del av hela Sveriges elproduktion till några av världens mest förmögna multinationella storföretag. Elskatterna tvingar den svenske villaägaren att sitta invirad i filtar. Men Facebooks Mark Zuckerberg, Amazons Jeff Bezos och Microsofts Bill Gates behöver inte betala elskatt i sina anläggningar.

2017 införde Magdalena Andersson ett särskilt skatteavdrag skräddarsytt för de multinationella IT-jättar vars serverhallar slukar en allt större del av elektriciteten. Globala tech-giganter som placerar sina datoranläggningar i Sverige betalar därmed bara en spottstyver i elskatt. En vanlig konsument beskattas med 36 öre per kilowattimme, plus moms. Facebook, och de andra IT-bjässar som kommer upp i en effekt på över 0,1 megawatt, får avdrag på hela skatten förutom några administrativa tusenlappar.

Läs även: Energipolitik byggd på fromma förhoppningar

I praktiken har svenska elkonsumenter sedan 2017 subventionerat några av världens rikaste med totalt cirka 1,25 miljarder kronor.

Med denna beskattningsmodell ville Magdalena Andersson stimulera fram en ny basindustri i Sverige. Och visst. Det är förvisso välkommet att Socialdemokraterna erkänner att lägre skatter är en förutsättning för ekonomisk tillväxt. Problemet är att den orättvisa fördelningen av bördorna slår ut svenska småföretag och drabbar svenska skattebetalare.

De flesta datorhallarna når inte spärrgränsen för elskatteavdraget. Konkurrensen sker därför på olika villkor. Regeringen har riggat systemet – till nackdel för vanliga företag. De svenska bolagen slås ut.

Inte nog med det. De multinationella företagens datorhallar slukar el i en ohemul omfattning. Tillsammans förbrukar Facebooks, Amazons och Microsofts svenska anläggningar mer än 3 000 megawatt – hela effekten från Forsmark.

Nu har regeringen föreslagit ett nytt tillfälligt stöd för att trösta svenska elkunder efter vinterns prischock. Det är en helt omvänd logik. Regeringen vill inrätta ett bidrag för att folk ska ha råd att betala skatten. Dessutom rättar inte det förslagna stödet orättvisorna.

Det rimliga vore låg skatt, lika för alla, och en utökad elproduktion med kärnkraft.

Men det tycker inte Magdalena Anderssons regering. Socialdemokraterna vill att svenska hushåll ska skänka bort elen till världens rikaste män.

Det är något att begrunda nästa gång fakturan kommer.

Läs även: Rödgrön elchockterapi

Per Gudmundson

Ledarskribent. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.