Enligt Socialdemokraterna är den svenska energipolitiken föredömligt klok och välavvägd. Så bra att människor blivit bortskämda och därför inte sett om sina hus.
Ett av årets nyord i svenskan är gaslighta. Att gaslighta betyder enligt Institutet för språk och folkminnen att “manipulera en person genom att förneka fakta eller att sprida felaktig information i syftet att få personen att tvivla på sitt förstånd”.
Vad denna svengelska horrör ska tjäna till är oklart. Det finns redan ett ord i svenskan som på ett utmärkt sätt täcker in beteendet ifråga: politik.
Och det är svårt att hitta bättre exempel på gaslightande än påståenden från rödgröna politiker om att det är marknaden och inte politiska beslut som gör att vindkraften byggs ut och kärnkraften avvecklas.
I dessa dagar faller räkningarna för december månad med ödesmättat tunga dunsar ner i brevlådor och på hallgolv runt om i landet. Alla som betalar el och värme ur egen ficka kan på öret när se vad snart åtta år med rödgrön energipolitik kostar dem.
Priser tre eller fyra gånger högre än samma månad förra året. Räkningar på sju, åtta, tiotusen kronor är inte ovanliga.
Inte konstigt att det råder brist på ved.
Titta inte på oss, ni borde valt fast elpris och ägnat sommarsemestern åt att täta fönstren, hälsar regeringen.
Under statsministerns senaste frågestund (9/12) i riksdagen tipsade Magdalena Andersson (S) alla som oroas över höga elräkningar att välja elavtal med fast pris.
“Man kan ha bundna räntor, och man kan ha rörliga räntor. Så kan det vara också med elpriset.”
Enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S) och bostadsminister Johan Danielsson (S) är problemet snarare att svenskarna – på grund av “låga elpriser över tid” – inte sett om sina hus.
“Nu märks det att tilläggsisolering som skjutits upp, fönster som inte bytts eller värmesystem som inte justerats in påverkar räkningen när elpriskrisen i Europa även får svenska elpriser att skjuta i höjden.”
Läs även: En energipolitik byggd på fromma förhoppningar
I den socialdemokratiska historieskrivningen har den framsynta och förträffliga rödgröna energipolitiken helt enkelt varit för bra; så bra att den invaggat svenska hushåll i falsk trygghet.
Och krisens orsaker, de ska sökas utanför Sverige, i Europa.
Till alla för vilka drygt 20 kronor litern för dieseln är långt förbi hushållsbudgetens smärtgräns låter Teres Lindberg (S) i riksdagens trafikutskott hälsa: “ska vi ha en fossilfri fordonsflotta 2030 måste det finnas ett kraftfullt omställningstryck”.
Ingen omelett utan knäckta ägg, ingen revolution utan spräckta skallar och ingen klimatomställning utan människor som får sin ekonomi slagen i spillror.
Alla inser att elprischocken även beror på faktorer utanför Sverige. Som att Tyskland panikavvecklar kärnkraften och lika hastigt ökar sitt beroende av naturgas från opålitligast tänkbara leverantör – Ryssland. Men det fritar inte Miljöpartiet och Socialdemokraterna från ansvaret för att den energipolitik de gemensamt drivit har gjort ont värre. Avsevärt värre.
De rödgröna elchockerna tycks ännu så länge inte ha minskat stödet för Socialdemokraterna. Tvärtom.
I en färsk opinionsmätning som Novus gjort för SVT:s räkning får Socialdemokraterna hela 31,5 procent av stödet. Det kan jämföras med 28,26 procent i valet 2018 och 29,1 i SCB:s senaste stora partisympatiundersökning.
Kanske är väljarna helt enkelt bedövade och förvirrade?
I så fall är det bara att hoppas att förvirringen hinner släppa i god tid före den 11 september i år.
En rödgrön valseger bäddar för Miljöpartiets återkomst i regeringen och då väntar garanterat mer chockterapi.
Läs även: Räkna med dyrare el när Tyskland stänger kärnkraften för gott