Facebook noscript imageGudmundson: Spelplanen valet -22
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Spelplanen valet -22
Möte mellan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch. Foto: KD.
Möte mellan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch. Foto: KD.

Den politiska spelplanen inför valet 2022 gynnar partierna till höger, visar ny statsvetenskaplig forskning.

Trots att Sverige har genomgått en pandemi med omfattande restriktioner, ekonomisk kris och över 14 600 döda är invandringen väljarnas viktigaste fråga. Det visar statsvetarprofessor Johan Martinsson i SOM-institutets nyutkomna antologi Ingen anledning till oro (?). Martinssons kapitel ”De politiska sakfrågorna inför valet 2022 – hur ser spelplanen ut?” utgår från data ur den nationella SOM-undersökningen mellan 2010 och 2020. Där mäts, bland annat, vilka politiska områden väljarna menar är mest angelägna och vilka partier som anses ha bäst politik på respektive område.

Högst rankas invandring/integration. 38 procent av väljarna svarar det. Därefter uppger väljarna brottslighet, 34 procent. Tredje viktigaste politikområde är sjukvård, 31 procent.

Sakfrågeägarskapet är tydligt i alla tre toppfrågorna, visar undersökningen. Sverigedemokraterna äger invandringsfrågan. 25 procent uppger att SD har bästa politiken på området, det vill säga fler än som faktiskt röstar på partiet. Gällande lag och ordning är det i stället Moderaterna som har störst förtroende. 33 procent föredrar moderat kriminalpolitik, även det en siffra högt över den faktiska väljarandelen. Sjukvårdsfrågan är det i stället Socialdemokraterna som äger. Men här är det ungefär lika många som tycker att S har bäst vårdpolitik, som faktiskt röstar på partiet: 28 procent.

”Det är tydligt att det är partierna som står för en mer restriktiv invandrings- och flyktingpolitik vars politik bedöms mer positivt 2020”, konstaterar Martinsson. ”Om invandringsfrågan står högt på dagordningen så är det en opinionsmässig belastning för Socialdemokraterna”. S har samma brist på förtroende när det gäller brottsbekämpning. ”När brottsligheten stiger på dagordningen så är detta till nackdel för partiet”, menar Martinsson.

Läs även: Konservativa blocket störst bland manliga LO-väljare

Sammantaget visar undersökningen en ”fördel för partierna till höger i de viktigaste frågorna inför valet 2022”. Samtidigt ”har de rödgröna partierna en rejäl uppförsbacke i de viktigaste sakfrågorna”.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gör således rätt när de fortsätter utveckla sin politik inom områdena invandring och brottslighet. Här skulle en tydlig gemensam agenda i valrörelsen kunna vinna väljare.

Läs även: Finns det något alternativ till Morgan Johansson?

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.