Närmast allt innehav av kryptovalutor handlar om spekulation, inte om faktisk användning och betalning. Utöver spekulanterna kommer efterfrågan på krypto främst från kriminella och från mindre rumsrena regimer. Ingen direkt solid bas för sagda valutor, av vilka det finns hundratals, skriver disputerade nationalekonomen John Gustavsson.
Jag har en t-shirt med texten ”Do not confuse your Google search for my economics degree”, alltså ”Förväxla inte din Google-sökning med min examen i nationalekonomi. Jag skaffade den för säkert tio år sedan, men först på senare tid har den blivit min favorittröja. Anledningen? Aningslösa kryptoentusiaster som tror att de är experter. Faktum är att kryptovalutorna bygger på ett mycket fundamentalt missförstånd kring vad en valuta är, och vad som gör en valuta värdefull.
Läs även: Kryptovalutan – 2000-talets tulpan?
Kryptofansens argument lyder ungefär som följer: Fiatvalutor är värdelösa. Fiatvalutor är alltså alla valutor med flytande växelkurs, som alltså saknar ett fast definierat värde i guld eller silver, något som var vanligt förr, då vem som helst kunde gå till banken och begära att få en viss mängd guld för en viss mängd kronor.
Numer är däremot den svenska kronan, på samma sätt som alla andra valutor, bara värdefull för att alla tror att de är värdefulla. Om denna ”mass-psykos” bryts, så kommer kronan tappa sitt värde då sedlarna ju egentligen bara är pappersbitar. Därför menar kryptofolket att säkrare valutor behövs. Många av de som förespråkar krypto idag var för tio år sedan anhängare av Ron Paul, som ju förespråkade en återgång till just guld- och silvermynt.
Det är detta argument som ligger som grund till valutor som Luna coin, som just kollapsade totalt med ett värdefall på 99,9 procent på bara några dagar. Men om alla bara köper massor av Luna coins, så kommer de snart att accepteras som betalmedel, och att Luna coins (och bitcoin, och alla andra) saknar inneboende värde spelar ingen roll för det gör ju egentligen alla valutor, menar kryptoentusiasterna.
Problemet är att själva grundtesen som hela argumentet bygger på inte stämmer. Fiatvalutor är inte värdelösa. Varför inte? I ett ord: Skatt. Om du bor i Sverige måste du betala skatt till Sverige. Denna skatt måste betalas i svenska kronor. En svensk butik kan acceptera euro, dollar, eller vilka valutor de vill – inklusive kryptovalutor – men när det är dags att betala skatt, så måste butiken växla in dessa valutor i svenska kronor. Detta gör att det alltid finns en grundläggande efterfrågan på svenska kronor, vilket är en sak som ger valutan stabilitet. Så länge det pågår någon form av ekonomisk aktivitet i Sverige, så finns det värde i den svenska kronan.
Läs även: Chef för Finansinspektionen kritisk till kryptovalutor
Detta innebär inte att fiatvalutor inte kan tappa i värde. Det gör de hela tiden. Oftast gör de dock det med en stabilitet och förutsägbarhet som gör att alla kan gardera sig och räkna in framtida devalveringar av valutavärdet i kalkylerna. Att valutan tappar i värde varje år innebär inte att den någonsin kommer att bli värdelös – det är helt enkelt inte så procentuella minskningar fungerar.
Om Sverige de kommande 100 åren skulle ha två procent inflation i snitt, så skulle det betyda att den köttfärs som i dag kostar 90 kronor kilot år 2122 kommer att kosta 639 kronor, givet att köttfärsens prisutveckling i snitt följer inflationen. Minst sagt saftigt – men kronan skulle inte ens då vara värdelös, bara värd mindre. Så länge lönerna hänger med (eller helst ökar snabbare än) priserna så spelar det ingen större roll att en enskild krona blir värd lite mindre varje år.
Nu invänder säkert någon att inflationen nu är mycket högre än två procent, inte bara i Sverige utan nästan överallt i västvärlden. Jag håller med om att inflationen är ett problem, och jag tror inte att politikerna riktigt förstår hur stort problemet är, eller hur svårt det kommer vara att bekämpa inflationen utan att riskera en kraschlandning. Om de förstår det, så vägrar de hur som helst erkänna det offentligt. Jag kritiserade Riksbankens och andra centralbankers lågräntepolitik redan under finanskrisen 2007 (och då var jag 17 år gammal).
Med det sagt: Om du är orolig för att inflationen ska äta upp dina sparpengar, så kan du placera dem i realräntefonder, alltså i obligationer som är inflationsskyddade. Du kan även investera i tillgångar som är positivt korrelerade med inflationen (jag skulle dock undvika fastighetsmarknaden). Alternativen är många, men en sak är säker: Den som oroar sig för inflation behöver inte vända sig till några nya valutor.
Tidigare nämnde jag inneboende värde, och hur kryptovalutor inte har något sådant. Det är dock en förenkling. Vad är det egentligen som avgör hur stor efterfrågan är på kryptovalutor? Utöver alla Ponzibedrägerier (som Luna coin) som drar in folk med löften om att bli rika, så är kryptovalutans främsta funktion anonyma transaktioner. Om du vill kunna betala något utan att banken, staten eller någon annan ska få veta det, så är kryptovalutor utmärkta. Kontanter finns såklart (än så länge), men de är opraktiska om den du ska betala inte bor inom samma geografiska område.
Jag har stor förståelse för människors vilja att skydda sina privatliv, men det går inte att komma ifrån att de som verkligen efterfrågar krypto av den här anledningen är kriminella. Drogkarteller i Mexiko älskar Bitcoin. Regimer som utsätts för sanktioner av västvärlden – främst Ryssland – är också stora kryptoentusiaster, då kryptovalutor kan användas för att kringgå sagda sanktioner. Är man som icke-kriminell privatperson orolig över statens förmåga att spåra alla transaktioner, är det dock en bättre idé att gå med i kontantupproret än att investera i en kryptovaluta.
Även om kriminell verksamhet gör att det alltid kommer att finnas en viss efterfrågan på kryptovalutor, så går det inte att säga 1) om denna efterfrågan är hög nog att hålla kryptovalutor på den nivå de är i dag och 2) vilken eller vilka kryptovalutor som kommer att användas för kriminell verksamhet i framtiden. Det finns hundratals kryptovalutor, och de allra flesta – kanske alla – kommer förr eller senare att kollapsa i värde då det inte finns någon chans alls att hundratals nya valutor kommer att accepteras i butikerna. I synnerhet inte som värdet på valutorna är alldeles för volatilt, något som orsakas av att valutornas värde främst drivs av investerare, inte användare.
Läs även: Facebooks kryptoprojekt säljs
Visst finns det valutaspekulanter även utanför krypto, men deras tillgångar av svenska kronor, amerikanska dollar och euro är en försvinnande liten andel av den totala tillgången av alla dessa valutor som finns i omlopp. De flesta som köper svenska kronor gör det för att kunna köpa svenska varor. Detsamma kan inte sägas om kryptovalutor, och detta kanske mer än något annat kommer i längden att bli de nya valutornas fall.