Den högt uppsatte Hamasledaren Saleh al-Arouri har dödats i en attack i en förort till Libanons huvudstad Beirut, uppger Hamas. Operationen har fördömts av palestiniernas premiärminister Mohammad Shtayyeh – som har Sverigekopplingar.
#FAFO, Fuck Around and Find Out, (ungefär ”jävlas och sen får du ta konsekvenserna”).
Den hashtaggen sprids nu på X efter uppgifter om att terroristen Saleh al-Arouri, en av de högsta ledarna i islamiska terrororganisationen Hamas, dödats.
Hamas tv-kanal meddelade på tisdagen att Saleh al-Arouri har dödats av Israel i en ”förrädisk sionistisk attack”.
En högt uppsatt tjänsteman i Beirut säger till AFP att al-Arouri dödades i den israeliska attacken tillsammans med sina livvakter. Libanesiska medier rapporterar att sex personer dödades.
Libanesiska nyhetsbyrån NNA rapporterar att Israel använde sig av en attackdrönare för att bomba en Hamaslokal.
Israel har som policy att aldrig kommentera när man dödar fientliga. Så inte heller denna gång. Men landets militär uppger att den är redo för ”alla scenarier”.
– Militären har mycket hög beredskap på alla områden, i försvar och anfall. Vi är mycket förberedda på alla scenarier, säger talespersonen Daniel Hagari utan att direkt kommentera al-Arouri.
”Skalp för Israel”
Saleh al-Arouri var en av grundarna av Hamas väpnade gren och har ansvarat för rörelsens närvaro på Västbanken.
Saleh al-Arouri syns på bilder från den 7 oktober när ledargarnityret i Hamas upphetsat firar massakern i Israel till tv-bilder och med en bön.
Al-Arouri hade nära band till den islamiska regimen i Iran – som stöttar och styr Hamas och Hezbollah. Journalisten och människorättsaktivisten Masih Alinejad delar en bild på al-Arouri tillsammans med Irans diktator ayatollah Ali Khamenei.
Israel- och Palestinaexperten Anders Persson kallar Hamasledaren Saleh al-Arouri för en ”stor fisk”. Om det stämmer att Israel har dödat ledaren kommer det att ses som en stor framgång i Israel, enligt Persson.
– Han är en i ledarskiktet, strax under både de politiska och militära ledarna. Det här är en skalp för Israel, utan tvekan. Om det nu är Israel som ligger bakom, men allting tyder på det, säger Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, till TT.
Attacker mot israeliska posteringar
Enligt Persson var al-Arouri även ett av Hamas viktigaste ansikten utåt som regelbundet dykt upp på Al Jazeera och liknande medier.
Persson säger att det återstår att se om händelsen kommer att påverka kriget i Gaza på något sätt. Kommer det till exempel att ske hämndaktioner, eller är det början på en serie av riktade attacker mot Hamastoppar från Israels sida? Persson konstaterar att attacken är viktig för Israel och hemmaopinionen.
– Ett av målen för Israels krig i Gaza är ju att döda Hamas ledarskap. Det här är den första personen från toppskiktet som man har lyckats döda.
Israel har tidigare meddelat att man kommer att eliminera Hamas även utanför Gaza.
Hamas lovar att dödandet av al-Arouri inte kommer att undergräva motståndet i Gaza. Rörelsens högste ledare Ismail Haniyeh säger att Hamas ”aldrig kommer att besegras”.
Sverigebekanting
Palestiniernas premiärminister på Västbanken, Mohammad Shtayyeh, som tillhör den palestinska rörelsen Fatah (systerparti till svenska Socialdemokraterna), fördömer attacken och beskriver den som ”ett brott som begåtts av kända kriminella”. Han varnar samtidigt för ”risker och konsekvenser som kan följa” på den.
Shtayyeh är en Sverigebekanting – och har en historia som Hamasförsvarare. När det 2018 låg en resolution uppe i FN som kallade Hamas för en terrororganisation fördömde Shtayyeh resolutionen.
”Under inga omständigheter kan vi hålla med om att en palestinsk organisation defineras som en terrororganisation”, rasade Shtayyeh som även hyllat terroristerna bakom München 1972 som ”martyrer”.
Mohammad Shtayyeh har flera gånger träffat företrädare för den tidigare rödgröna och senare röda regeringen, bland annat tidigare biståndsministern Peter Eriksson (MP) och så sent som 2022 utrikesministern Ann Linde (S) något som uppmärksammats av Nyheter Idag och Palestinagranskaren Tobias Petersson.
”Glad att träffa min vän”, skrev Ann Linde på X om när hon träffade Shtayyeh kort innan hon slutade som utrikesminister.
Läs även: Friskola vid moské betraktas inte som muslimsk