Facebook noscript imageHär är nationaliteterna som fått flest permanenta uppehållstillstånd i Sverige
Fokus
Här är nationaliteterna som fått flest permanenta uppehållstillstånd i Sverige
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Foto: Amir Nabizadeh/TT

Bulletin har tagit reda på vilka som är de invandrargrupper som har fått flest permanenta uppehållstillstånd i Sverige de senaste tolv åren. Trots att det har varierat under åren är det en grupp som sticker ut särskilt mycket.

Tack vare siffror från Migrationsverket har Bulletin kunnat undersöka vilka nationaliteter som har fått flest permanenta uppehållstillstånd, PUT, i Sverige för åren 2010 till och med 30 juni 2021.

På första plats ligger syrier med sammanlagt 152 920 PUT. Det är nästan tre gånger fler än andraplatsen, vilket är somalier med 51 445 PUT. På tredje plats kommer eritreaner med 47 970.

Det enskilda toppåret för antalet syrier som fick uppehållstillstånd i Sverige var 2016, med 39 897 PUT. Det var tre år efter Migrationsverkets besked om att syrier skulle få automatisk permanent uppehållstillstånd. Just beslutsåret 2013 var det år som syrierna gick om somalierna i högst antal PUT.

De nationaliteter som följer syrier, somalier och eritreaner är afghaner, statslösa, irakier, thailändare, iranier, kineser och slutligen indier.

År 2021 var syrier fortfarande den grupp som fick flest PUT. Fast betydligt färre än tidigare år – 2 132 stycken till och med juni månad.

Allt fler indier

Indierna får PUT i allt högre grad. Även om de sammanlagt ligger på tionde plats ligger de i år på andra plats med sina 1 753 PUT. Tidigare har Bulletin skrivit om att indier har varit den största invandrargruppen i Sverige sedan 2019. De flesta av de indier som har fått PUT kom till Sverige antingen genom familjeanknytning eller som arbetskraftsinvandrare.

Bulletin har inte undersökt hur många av de nämnda nationaliteterna som emigrerade till Sverige eller fick svenskt medborgarskap åren 2010–2021, utan bara hur många som har fått permanent uppehållstillstånd.

Sedan den 20 juli 2021 gäller nya krav för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Grundreglerna är lika för alla förutom för dem som omfattas av den så kallade gymnasielagen. Bland annat måste man ha bott en viss tid med uppehållstillstånd i Sverige, man ska kunna försörja sig själv och leva ett skötsamt liv.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att de personer från ett tredjeland (ett land utanför EU) som är varaktigt bosatta i ett annat EU-land kan folkbokföra sig direkt efter tre månader hos Skatteverket och att Migrationsverket därför saknar data för dem. Egentligen ska personen ansöka om uppehållstillstånd efter tre månader i Sverige. Personen får dock resa fritt inom EU upp till tre månader.

Läs även: Indier är största invandrargruppen

Ana Cristina Hernández

Reporter på Bulletin. Har tidigare skrivit om näringsliv och politik för Svenskt Näringslivs redaktion.

fakta

Antal beviljade permanenta uppehållstillstånd rangordnade efter år och nationalitet