Virusets framfart genom England stoppar inte regeringen från att slopa de sista restriktionerna. Men långt ifrån alla jublar över ”frihetsdagen”.
– Det finns inget att fira. Regeringens hantering av pandemin är en katastrof, säger Eddie Jones till TT.
I alla regioner av England låg antalet fall av covid-19 i slutet av förra veckan på sin högsta nivå på nästan sex månader. Och det är den smittsamma deltavarianten av coronaviruset som dominerar.
Trots det slopar den brittiska landsdelen under måndagen de flesta kvarvarande restriktioner som införts under pandemin – i hopp om att ge ekonomin en skjuts. Det innebär bland annat att det inte längre finns någon gräns för hur många människor som får träffas och det är inte nödvändigt att hålla avstånd. Munskyddskravet upphör och nattklubbar får öppna igen.
I stället har styret i London kommit med en rad rekommendationer, som att fortsätta bära munskydd i kollektivtrafiken och att verksamheter ska införa krav på negativa PCR-test och vaccinintyg för sina besökare. Men inget är längre obligatoriskt.
Läs även: Lista: Här är nya lättnaderna som gäller från 15 juli
– Regeringen lägger över ansvaret på befolkningen, säger 33-årige tv-producenten Eddie Jones som bor strax utanför London, till TT över telefon.
”Frihetsdagen”
Brittiska medier kallar den 19 juli för frihetsdagen. Den ursprungliga planen var dock att inleda den sista fasen av återöppnandet redan för fyra veckor sedan, men spridningen av deltavarianten ledde till förseningar.
Nu är dock omkring två tredjedelar av Storbritanniens vuxna befolkning fullvaccinerad – vilket är ett av Londonregeringens starkaste argument för att driva igenom den omdebatterade återöppningen.
Men många britter anser att virusrestriktioner bör fortsätta att gälla även efter den 19 juli, visar mätningar. Eddie Jones har bara hunnit få sin första dos vaccin och tycker att det är för tidigt att reglerna upphör att gälla.
– Varför kan vi inte vänta tills alla som vill vaccinera sig har gjort det? Kanske bara två veckor till eller en månad, säger han.
Dessutom har intresseorganisationer varnat för att omkring 3,7 miljoner människor i England på grund av sitt hälsotillstånd löper högre risk att bli smittade, trots att de är fullvaccinerade.
Inget firande
Författaren Luke Peters har genomgått en dubbel lungtransplantation och lider av cystisk fibros. Han tycker att riskgrupperna helt har glömts bort av premiärminister Boris Johnsons regering.
– Det gör det omöjligt för sådana som jag att besöka platser med mycket folk. För mig är det mer av en ångestdag än en frihetsdag, säger han till nyhetsbyrån Reuters.
Läs även: Res enklare med covidbevis: Så gör du
Inte heller Eddie Jones kommer att fira den så kallade frihetsdagen.
– Jag går inte med på att vi måste utesluta människor som är mer känsliga för covid-19 än andra. Det är inte första gången som regeringen gör fel, de har misskött hela pandemin, säger han.
fakta
Sista steget för England
Efter ett år av nedstängningar kopplade till pandemin har England lättat på sina restriktioner i flera steg.
Det sista steget i planen togs natten till den 19 juli. Då lyftes de allra flesta av de kvarvarande restriktionerna och vissa av dem omvandlades i stället till rekommendationer. Munskydd rekommenderas nu på en del offentliga platser och inomhus där det är mycket folk.
Nattklubbar har fått öppna för första gången sedan i mars förra året och begränsningar kring kapacitet har tagits bort. För ställen med många besökare rekommenderar regeringen vaccinintyg eller negativt PCR-test som krav för att släppas in, men det är inte obligatoriskt.
Samtidigt ökar smittan i Storbritannien. De senaste två veckorna har över 30 000 nya fall av covid-19 registrerats dagligen, de flesta i England.