Facebook noscript imageHelgintervjun: Lars Vilks: Ingen poäng med yttrandefrihet om ingen blir upprörd
TV & Pod
Helgintervjun: Lars Vilks: Ingen poäng med yttrandefrihet om ingen blir upprörd
Lars Vilks intervjuas av Björn Nordquist. Foto: Björn Nordquist
Lars Vilks intervjuas av Björn Nordquist. Foto: Björn Nordquist

Konstnären Lars Vilks lever fortfarande under beskydd dygnet om på okänd plats i Skåne efter de skisser han gjorde 2007 av Muhammed som rondellhund. I Bulletins helgintervju talar han om västvärldens möte med politisk islam som en Crash of Cultures och om den likriktade konsten. – Det finns ju inga demokratier som kan kombineras med islam, säger han.

I Bulletins helgintervju, som görs på ett café i södra Skåne med stark bevakning av livvakter, reflekterar Lars Vilks kring sin egen situation.

– Jag kan inte leva ett normalt liv. Min käresta och jag kan bara ses vid begränsade tillfällen. Visst har jag funderat på ett liv utan bevakning, men risken är stor och jag sprider skräck överallt smittad med en frånstötande mekanism.

I 14 år har Lars Vilks behövt leva med varierande grad av bevakning.

Han menar också att politikerna misslyckats när mångkultur gjorts till projekt med vidlyftiga bidrag.

– Finns inga demokratier som kan kombineras med islam, säger han.

I augusti 2007 tog reaktionerna fart när konstnären Lars Vilks skisser av Muhammed som rondellhund publicerats i några svenska tidningar efter att de plockats bort från en utställning i Värmland. Kort därefter utdömdes en muslimsk fatwa av en organisation med kopplingar till Al-Qaida – en belöning på upp till 150 000 amerikanska dollar till den som dödade Vilks. Ett inledningsvis ringa personskydd har idag blivit till en särskild enhet inom polisen som bevakar och begränsar konstnärens rörelser dygnet runt.

Sveriges muslimska förbund, genom ordföranden Mahmoud Aldebe, gjorde även en anmälan om hets mot folkgrupp som Justitiekanslern lade ner direkt.

Lars Vilks har fått kritik för att han anses kränka en religion i onödan och även för sitt samröre och samtal med grupper som av vissa anses vara för radikala. Hans resa till New York 2010 för att föreläsa vid en konferens anordnad av SION (Stop Islamization of Nations), ledde till att Jamtli i Östersund ställde in en planerad utställning. Samtidigt menar många att hans debatterade skisser är en självklar del av en nödvändig yttrandefrihet.

– Man vill ha en bekännelse, att jag klargör en politisk hemvist, men jag har ingen. Och att jag ”legitimerar” vissa åsikter är ju struntprat, hur skulle jag kunna göra det? Sen när det gäller yttrandefrihet är jag väldigt klar för det är förutsättningen för allting.

Lyssna: Helgintervjun: Joakim Lamotte: Journalister har åkt till förorten med skygglappar och gjort reportage för sina kompisar

Lars Vilks vid Nimis
Lars Vilks vid konstverket Nimis. Foto: Björn Nordqvist

Lars Vilks

Björn Nordquist

fakta

Lars Vilks

Lars Vilks är konstnär, född i Helsingborg 1946, bosatt på okänd plats i Skåne. Han är utbildad inom konstteori med en doktorsexamen och har undervisat vid universitet i Norge och Sverige. Praktiskt har han gått sin egen väg inspirerad av postmoderna tankar med konceptuella konstverk som ska leva sina egna liv. Han har utmanat konstinstitutioner till duell under 1970-talet, myndigheter därefter och resten av världen under 2000-talet. Främst med sitt drivvedsbygge Nimis intill havet i nordvästra Skåne och med sina skisser av Muhammed som rondellhund vilka väckt både diskussioner och våldsamma reaktioner.