Facebook noscript imageHelgintervjun: Lise Tamm: Ungdomarna som skjuter måste låsas in
Podcast
Helgintervjun: Lise Tamm: Ungdomarna som skjuter måste låsas in
Chefsåklagare Lise Tamm intervjuas av Björn Nordquist i Bulletins helgintervju. Foto: Pressbild
Chefsåklagare Lise Tamm intervjuas av Björn Nordquist i Bulletins helgintervju. Foto: Pressbild

Chefsåklagaren Lise Tamm har lett Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i snart fyra år. Hon förklarar i Bulletins helgintervju hur Sverige har halkat efter Danmark och flera andra europeiska länder i brottsbekämpningen och efterlyser ny svensk lagstiftning för att kunna möta nya former av brottslighet.
– Jag tror att en del politiker är kvar i gamla ideologier och inte ser hur det ser ut. Det räcker inte längre med att utreda. Vi behöver lagstiftning, säger hon.

Lise Tamm menar att många av de framgångar rättssystemet haft den senaste tiden kommit tack vare saker som kunnat göras i utlandet. Och att flera kriminella personer kunnat lagföras kan vara en bidragande orsak till flera av de skjutningar vi sett den senaste tiden. Samtidigt menar hon att perspektivet måste flyttas från att vårda till att skydda andra när det handlar om brottslingar 15–25 år.

Hon efterlyser också en större tydlighet från det svenska samhället när det gäller lagar, regler och jämställdhet i de områden där problemen är stora. Bättre kalibrerade insatser behöver också göras i lägre åldrar.

Man har backat i de utsatta områdena och bland annat svikit flickorna. Det har varit en missriktad välvillighet där man tror att man är tolerant och generös. Egentligen gör man ju då tvärtom. Det behövs tydlighet. Det är ett stort arbete, men det går.

Lise Tamm är chefsåklagaren som fick uppdraget att leda den nya Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet 2017. Hon fick en medial rivstart samma år när hon i radions P1 sa att Rinkeby påminde om en krigszon. Under sommaren har hon varit på plats vid rättegången i Danmark där fem unga svenskar med kopplingar till den så kallade Dödspatrullen dömts till stränga straff efter ett dubbelmord 2019.

I helgintervjun uttalar sig Lise Tamm både som åklagare och privatperson.

Lyssna: Helgintervjun: Joakim Lamotte: Journalister har åkt till förorten med skygglappar och gjort reportage för sina kompisar

Lyssna även: Helgintervjun: Inga-Britt Ahlenius: Alternativa medier utmanar åsiktskorridoren

Lyssna även: Bulletins Helgintervju: Jimmie Åkesson om valrörelsen och S: ”Det blir smutsigt”

Intervjuare och producent: Björn Nordquist

Björn Nordquist är radiojournalist

Björn Nordquist

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!