Under onsdagen tas ett historiskt beslut i Sveriges riksdag, 209 år av alliansfrihet kommer att upphöra när och om Turkiet och Ungern ratificerar Sveriges ansökan.
– Detta är ett historiskt men likväl nödvändigt beslut att fatta, säger Aron Emilsson (SD).
Under onsdagen kommer riksdagen att rösta om ett svenskt medborgarskap i Nato. Sex av åtta partier i riksdagen är för ett medlemskap i försvarsalliansen, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är de som är emot. Den svenska alliansfriheten som infördes 1814 upphör när och om Turkiet och Ungern godkänner den svenska Natoansökan.
– Detta är ett historiskt men likväl nödvändigt beslut att fatta, säger Aron Emilsson (SD) ordförande i utrikesutskottet.
Två länder måste ratificera
I dagsläget har 28 av Natos 30 medlemsländer redan ratificerat Sveriges ansökan. Det som återstår är att parlamenten i Turkiet och Ungern också ska godkänna ansökan.
De två partierna som är emot ett svenskt medlemskap i Nato, Vänsterpartiet och Miljöpartiet varnar för riskerna av ett medlemskap.
– Det är problematiskt att ingå en militär allians med länder som inte är demokratier och där vi dagligen ser att demokratin krymper, säger V:s utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson.
Svenneling menar att det är Turkiet och Ungern som inte är demokratier och att det inte är konstigt att det är just de länderna som inte ratificerat Sverige än.
– De försöker nu använda vår ansökan för att tysta vår röst för demokrati och mänskliga rättigheter, säger han.
Kärnvapen
Miljöpartiet trycker på att Nato är en kärnvapenallians och det är därför Sverige inte ska gå med.
– Kärnvapenalliansen Nato är uppbyggd på att använda kärnvapen som avskräckningsmetod. MP tror inte på denna doktrin utan tror, tvärtom, att det kan leda till mer konflikt, säger Jacob Risberg (MP) och fortsätter:
– Regeringen har övergett synen på att kärnvapen gör oss mer osäkra.
I regeringens proposition, som riksdagen ska rösta om, står det att det ”inte finns skäl att ha kärnvapen eller permanenta baser på svenskt territorium i fredstid”.
– Jag känner mig helt trygg med de skrivningar som nu är gjorda. Det finns ingen rörelse någonstans för att Sverige ska tvingas på varken baser eller kärnvapen, säger Morgan Johansson (S), utrikespolitisk talesperson.
Läs även: Natos generalsekreterare: Svenskt medlemskap är ”högsta prioritet”