Facebook noscript imageHjort: Alecta-cirkusen måste få ett slut
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Alecta-cirkusen måste få ett slut
Peder Hasslev är nytillträdd VD för Alecta. Det är en enorm utmaning att försöka få ordning på företaget. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT
Peder Hasslev är nytillträdd VD för Alecta. Det är en enorm utmaning att försöka få ordning på företaget. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Cirkus Alecta har i dagarna haft en ny föreställning. På mycket kort tid har bolaget två gånger misslyckats med rekryteringen av en ny ordförande. Misslyckandena slutar inte med det. Investeringarna i fastighetsbolaget Heimstaden har skrivits ner med nästan 13 miljarder.

I förra veckan kom nyheten att pensionsjätten Alecta har haft en ny mångmiljardförlust. Värdet på investeringen i det krisande fastighetsbolaget Heimstaden skrevs ner med motsvarande 12,7 miljarder kronor. Det är ett svindlande belopp. Det belopp som regeringen bedömer behövs för att rädda regionerna är 6 miljarder, mindre än hälften av vad Heimstaden har kostat bara i den senaste nedskrivningen.

Alectas bankförluster för i fjol är större, ungefär 20 miljarder. Det börjar bli ganska anmärkningsvärda belopp som har försvunnit för pensionsspararna. Även i fjol fick Hemstaden skrivas ner, då med 3 miljarder. På två år har 16 miljarder försvunnit i Heimstaden och 20 miljarder i bankspekulationer.

Medialt är Alecta en förvånansvärt liten nyhet. Det är i huvudsak Dagens Industri som gör ett hästjobb med att granska. Märkligt nog gör amerikanska Bloomberg en större granskning av Alecta än flera av de stora svenska tidningarna.

Kanske är det en del av förklaringen till att det har kunnat gå så långt. Media startar inte det drev som borde finnas. Över 36 miljarder upp i rök borde ge en stor debatt långt utanför affärssidor och affärspress. När Alecta gör förluster är det pensionärer snarare än börshajar som drabbas. Det borde ge eko både i media och politiskt.

Låt oss se vad Alecta på kort tid har ställt till med. I oktober lämnade ordföranden Ingrid Bonde sin post och Alecta måste hitta en efterträdare. Det är en rimlig hantering, men också startpunkten för den senaste cirkusen.

Den 24 januari föreslås Lars Rohde som ny ordförande. Den 30 januari dras förslaget tillbaka på grund av jäv. I stället väljs den 22 februari Carina Åkerström. Hon avgår 3 mars. Orsaken är återigen jäv. Kopplingar till banker och dubbla stolar gör a bägge är omöjliga att ha på posten.

Det är en pinsamhet och ett vansinne som i sig är en skandal. Hur kan man ha en styrelse och valberedning som inte själva ställer de frågor som Dagens Industri tar upp och får två ordföranden att avgå? Vem som helst inser problemen med att rekrytera från bankvärlden om det finns gigantiska lån och säkerheter som går korsvis mellan bolagen.

Ett exempel är nedskrivningen i Heimstaden i förra veckan. Ett bokfört värde, och därmed panter, på nästan 13 miljarder försvann. Handelsbanken har givit flera krediter. Då uppstår en förutsägbar intressekonflikt. Åkerström arbetar på Handelsbanken. Samtidigt gäller banksekretess.

Heimstaden och Alecta vill ha höga värden på fastigheterna så att det finns säkerhet och lägre räntor. Handelsbanken vill ha säkerheter och rimliga värderingar. Med Alecta-hatten på ska fastighetsvärden blåsas upp, med Handelsbankens hatt ska fastighetsvärden pressas så att säkerheten är stor. Lägre fastighetsvärden riskerar också att ge högre räntor och sänkt kreditrating vilket kan bli katastrofalt för Heimstaden och Alecta. För Handelsbanken innebär det i stället trygghet. Alla som förstår det här förstår mer än Alectas valberedning. Svårare än så är det inte. Det går inte att förena de intressena i en person.

Åkerström lyfter själv frågan med Alecta men får beskedet att det inte är ett problem. Kort därefter måste hon avgå, på grund av det hon tog upp och som Alecta viftade bort. Misslyckandet för Alecta är stort, och det är sorgligt att det stänker på henne. Hon säger själv att det gick för fort i paniken som uppstod efter Rohde och att hon borde ha lyft frågan mer.

Kommentarerna från Åkerström är i sammanhanget Alecta verkligen märkliga att läsa. Det är någon som tar ansvar, accepterar sin situation och är beredd att stå för konsekvenserna. Sådant är man inte bortskämd med när det gäller det bolaget. Det är förmodligen en stor förlust att hon inte kunde sitta kvar. Alecta behöver hitta någon som är lik Åkerström men utan kopplingar till banker eller liknande institutioner.

Kontrasten mellan henne och andra i Alecta är tydlig. Förmodligen är en stor del av problemet att ingen tar ansvar, alla skyller i från sig och pekar på någon underordnad. Ledningen har aldrig något ansvar, och därför kan cirkusen fortgå.

Alecta har ett problem som ofta uppstår hos organisationer utan stark ägare. Tjänstemän tar över och börjar driva sin agenda och sina intressen. Någon motvikt i form av ägare finns inte. De nästan tre miljonerna privatkunderna och 35 000 företagskunderna kan varken driva eller granska. Verksamheten vilar på förtroende, men i många fall kommer pengarna inte från att bolaget är önskat som val och välskött. I stället är de förval för tjänstepensioner.

Ser man på Alectas storlek så är det enormt. Det är det femte största pensionsbolaget i Europa och förvaltar 1245 miljarder kronor. Sett till ägande är de en av de största ägarna av både fastigheter och på Stockholmsbörsen.

En sådan gigant borde fungera mer felfritt än japanska järnvägar. Bolaget borde granskas lika hårt som amerikanska presidentval. Allt borde vara tipp topp, bäst i klassen. Finns det någon som uppfattar Alecta så?

Det är inte en perfekt jämförelse men Morning Star Sweden index steg 2023 med 18,4 procent. Alecta optimal pension steg 8,7 procent. Det går att ha många synpunkter på att jämföra index med en fond, särskilt ett enskilt år, men det ger en fingervisning.

I realiteten har de en mycket dåligt fungerande organisation. Hur kan det vara rimligt att ingen lyckades ställa de frågor som DI ställde och fick två ordföranden på fall? Hur kan nästan 3 miljoner pensionssparare förlora miljarder gång på gång utan att det leder till större uppmärksamhet?

Det talas allt mer om en kriskommision för Alecta. Det är kanske inte en dum idé eftersom mycket pengar är låsta i bolaget och inte kan flyttas.

Problemen tycks sitta i organisationskulturen och det är tveksamt att det räcker med att byta bara en ordförande. Förmodligen måste både styrelse och stora delar av cheferna bytas ut för att kulturen ska ändras och det ska kunna skapas en känsla av ansvar mot de som anförtror sina pensionspengar till Alecta. Alecta måste ha en ledning som förstår att de bokstavligen förvaltar miljoner människors framtid.

Hoppas man inte på mirakel kan man flytta sina pengar, tyvärr har många pengar hos Alecta som inte går att flytta.

Läs även: Efter förlusterna – så lämnar du Alecta

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.