Facebook noscript imageHjort: Amnestys radikalisering
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Amnestys radikalisering
Halsbandet där Israel är utplånat och det bara finns en stat. Det som kallas 70 år av ockupation. Foto: Skärmdump
Halsbandet där Israel är utplånat och det bara finns en stat. Det som kallas 70 år av ockupation. Foto: Skärmdump

Amnesty har under en lång tid genomgått en radikaliseringsprocess och skiftat från att skicka brev och hjälpa politiska fångar till att driva en politisk agenda som med åren blivit allt mer antijudisk. Med den senaste kampanjen där en känd antiisrael poserar med ett halsband där Israel är utplånat har Amnesty gått över en ny gräns.

Amnestys kampanj ”Kvinnor har alltid rätt” har väckt många reaktioner. I sociala medier är det många skämt om toffelhjältar och män som aldrig får ha rätt. Men en av bilderna i kampanjen sticker ut kraftigt. En flicka står och tittar in i kameran. Runt hennes hals hänger ett halsband där Israel är utplånat. Hon kallar sig själv Janna Jihad.

Varför hon alls får förekomma i en Amnestykampanj är en gåta. Än mer gåtfullt är varför Amnesty har radikaliserats så till den grad att de har antisemitiska symboler i sina kampanjer. Att Amnesty länge har haft en transformation från kritik mot diktaturer och fängslandet av politiska meningsmotståndare till att bli något slags politisk aktör i västvärlden har länge varit uppenbart. Liksom de uppenbara problemen med Israel och antisemitism. Men med Janna Jihad-bilden tar de saken ett steg längre.

Sverige tog initiativet till att bilda IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance under Göran Persson. Hans Stockholmskonferens grundade organisationen. Organisationen har sedan vuxit och, inte minst genom att skapa enhetliga definitioner kring antisemitism och exempel på antisemitism, blivit en relevant aktör. Sverige har antagit både IHRA:s defintion och exemplen. De utgör definitioner men är inte lag.

Bland exemplen på antisemitism som IHRA tar upp finns att förneka judarna rätten till ett eget land. Judar – precis som svenskar, danskar eller andra folk – har rätten till ett eget land. Det är en självklarhet, utom för Amnesty. För dem är det annorlunda.

Halsbandet är symbolen för det som brukar kallas ”från floden till havet”. Att skapa ett arabiskt och muslimskt land från Jordanfloden till Medelhavet. Utan Israel. Från vad vi vet av de områden som kontrolleras av Hamas eller PLO så kommer det dessutom att bli ett land utan judar. Det är en enorm kontrast mellan hur judar har det på palestinsktkontrollerat territorium och hur det är för palestinier i Israel. En enkel ekvation då inga judar finns på palestinsktkontrollerat område – de fick samtliga respass från de områden araberna vann i kriget 1948.

Janna Jihad har talat om var hon står. Hon har pratat om 70 år av ockupation, ända från 1948. Israel i sig är en ockupation. Ingen samexistens, ingen tvåstatslösning, utan ett område för bara araber. Hur är det rimligt att Amnesty använder en sådan person i sina kampanjer?

Janna Jihad, eller Janna Tamimi som hon heter, har länge varit uppmärksammad. Som barn filmade hon ett bråk med israeliska soldater och blev därefter med sitt rödlockiga hår världskänd. Hon har hundratusentals följare i sociala medier och är glasklar med sina politiska uppfattningar.

Ett återkommande mantra är att Israel är en apartheidstat, något som även Amnesty har varit inne på i sina rapporter. Det är åter en uppfattning som i Sverige klassas som antisemitisk. IHRA nämner ”till exempel genom att hävda att existensen av en israelisk stat är ett rasistiskt verk”. Den israeliska apartheidstaten kan inte heller vara alltför dålig, eftersom Janna med sin familj flyttade från USA till Palestina. Ett ovanligt drag att flytta dit, om det nu är en apartheidstat.

Låt oss ta ett steg åt sidan. För två sedan berövade Amnesty Alexej Navalny statusen som samvetsfånge. Han har flera gånger blivit utsatt för mordförsök av Putin eftersom han både utmanar Putin om makten och har gjort avslöjanden om korruption. Orsaken var att Navalny för ungefär 15 år sedan gjort uttalanden som kan uppfattas som hatiska. Efter en kritikstorm tvingades Amnesty backa. Navalny var för demokrati. Det var många skämt om att organisationen höll på att förstöra sig för trettio silverrubel.

Men Janna Jihad har gjort många hatiska utspel. Hon bär till och med en antisemitisk symbol i Amnestys kampanj på de affischer som Amnesty satt upp på tavlor i landet och vräkt ut över sociala medier. Varför är Navalny någon som ska fördömas medan Janna Jihad blir en posterflicka?

Amnesty tar också ställning för hennes åsikter, åtminstone genom att säga att de är rumsrena; genom att inte välja ett annat foto, genom att inte redigera bort symbolen. Då får man faktiskt acceptera att Amnesty tycker att Janna Jihads halsband och åsikter är rimliga, till och med så rimliga att de kan göra affischer med henne.

Det bör vara något som väcker reflektion hos organisationer som bjuder in Amnesty, som låter dem annonsera, delta eller till alla de organisationer, myndigheter, företag och privatpersoner som sponsrar Amnesty.

För att göra en parallell: När SSU hade sin antisemitiska skandal som slutade med att delar av deras bidrag drogs in var det bland annat därför att de sjöng en sång. Refrängen går så här:

”Leve Palestina och krossa sionismen.
Leve Palestina och krossa sionismen.”

Det är exakt det budskapet som halsbandet har. Krossa Israel från havet till floden och låt Palestina frodas i Israels ruiner.

Amnesty har genomgått en väldigt märklig radikalisering som många nog inte har uppfattat. Bilden av det gamla Amnesty som skickade brev för att få loss politiska fångar lever kvar. Men det nya styret som nu leder och formar organisationen har en helt annan agenda.

Det verkar inte vara en vidare sympatisk agenda.

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.