Facebook noscript imageHjort: Botkyrkaskandalen handlar om mer än Socialdemokraterna
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Botkyrkaskandalen handlar om mer än Socialdemokraterna
Ingen har berättat, varnat eller vittnat om man ska tro partisekreterare Baudin. Foto: Adam Ihse/TT
Ingen har berättat, varnat eller vittnat om man ska tro partisekreterare Baudin. Foto: Adam Ihse/TT

Socialdemokraterna har havererat i sin hantering av skandalerna i Botkyrka. När kommunstyrelsens ordförande tvingas bort är det en fråga för folket, för alla, inte en intern angelägenhet för socialdemokrater. Nu måste frågan hanteras av oberoende granskare och inte som en del av ett internt bråk.

Socialdemokraternas Botkyrkaskandal växer och blir både djupare och mer intrasslad för varje dag som går. Det som började som ett avslöjande om att Vårby-nätverket hjälpt till att kuppa bort den socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden har vuxit.

Bara att hålla ordning på persongalleriet påminner om en rysk roman. Vem är gift med vem, vem jobbar i vems stab och vem har den eller den förtroendeposten? Och precis som hos Dostojevskij finns ett övergripande tema om brott och straff. (Brodern och systern heter inte Karamazov men är identifierade och vem som är idioten pekar vi inte ut.)

Felet som begås nu är väldigt enkelt. Socialdemokraterna försöker krishantera själva. Då kommer inte det grundläggande problemet med kriminella hanteras som det viktigaste, utan hur partiet och framstående politiker uppfattas kommer vara prioritet. Vilket förhindrar en lösning.

Expressen avslöjar i dag att högsta ledningen för Socialdemokraterna är informerade sedan länge. Nils Vikmång, biträdande partisekreterare, bekräftar för Expressen att det sedan i fjol varit känt att det fanns kopplingar mellan Vårbynätverket, ABF och i förlängningen Socialdemokraterna. Ebba Östlin, kommunstyrelseordföranden som tvingats bort, bad också om hjälp. Hon menade att lösningen inte fanns lokalt i Botkyrka utan att partistyrelsen måste hantera frågan.

Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare, har alltid varit en kille med en begränsad charm. Men nu har han sjunkit ner vad som närmast kan kallas svineri. I sina första försök att släta över konflikten menade han att ingen kunde ge några namn, att det var rykten och gammalt groll.

I en tid då det förs en väldigt allvarlig diskussion om att införa anonyma vitten, eftersom folk är så rädda för gängen, förväntar sig Baudin att folk ska höra av sig och lämna ut namn och liknande. Till ett parti med en uttalad skvaller- och tipsarkultur. Men självklart ska en äldre förtroendevald, kanske en småbarnsförälder eller någon annan, vittna. För Baudin ser de som redan har vittnat som parter i en konflikt. Själv är Baudin en riktig hårding, när Expressen ringer honom och kanske kommer ställa jobbiga frågor, får en pressis hantera det.

Åsa Westlund som är ordförande för partidistriktet, riksdagsledamot, vice ordförande för riksdagens utbildningsutskott och dessutom gift med Anders Lindberg, Aftonbladets politiska chefredaktör, har haft en liknande och märklig hållning. Först menade hon att kuppningen följt stadgan, så det fanns inget att se. Sen menar hon att anställda bett att få namnen på dem som skulle vara kriminella eller ha kopplingar. Utan, tycks det, att ha reflekterar över var den informationen i så fall hamnar eller var de anställda har sina lojaliteter.

Westlund och Baudin är absolut i toppen för Socialdemokratin. De är väldigt tydliga med att deras uppfattning är att detta är att jämställa med vilket annat persongroll som helst. Att det finns en demokratisk dimension, inte minst för dem som bor i Botkyrka, tycks inte ens föresväva dem. I stället verkar de nästan förvånade över att media är mer intresserade av detta än om det är Magda, Märta eller Elsa som blev ersättare i partiets festkommitté.

Två saker måste till. Dels måste partiledningen, precis som Östlin begärde i fjol, hantera frågan. Dels måste det till en oberoende granskning av vad som skett. Vem som styr en svensk kommun och om fritidsgårdar används som lager eller rekryteringsplatser för gängkriminella är inte en intern fråga för Socialdemokraterna.

Någon oberoende, kanske en jurist eller revisor, måste gå igenom ärendet och sortera upp vad som är internbråk, vad som är märkligt använda skattemedel och vad som är brottsligt och lämna det till polisen.

Partiledningen, alltså Magdalena Andersson, måste också börja hantera de centrala frågorna: accepterar partiet kuppningen, hur ska de ge stöd åt Östlin med mera. Liksom hur Socialdemokraterna kommer hantera de som har varit inblandade.

Sen, när det här är över, borde det bli en politisk debatt om fritidsgårdar är en del av lösningen eller problemet med gängbrotten. Det är inte säkert att Morgan Johansson har rätt i att gängbrottens orsak är för få fritidsgårdar.

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.