Facebook noscript imageHjort: En mur är sällan bara en mur
Klas Hjort
Ledare
Hjort: En mur är sällan bara en mur
Murar kringgärdas av väldigt olika moral. Kinesiska muren är mest trivsam. Foto: Wikicommons
Murar kringgärdas av väldigt olika moral. Kinesiska muren är mest trivsam. Foto: Wikicommons

Finland skall bygga ett stängsel mot Ryssland. Omvärlden uppvisade ingen större reaktion, vilket kan tyckas märkligt efter konflikterna kring murar i Israel och USA. Den egyptiska muren som skiljer Gaza från Egypten är närmast helt konfliktfri, trots att den också separerar Gaza från ett grannland.

Finland bygger ett staket mot Ryssland. Omvärldens reaktion är mild, för att inte säga frånvarande. Några notiser i media, det är allt. Skillnaden mot när Trump eller Israel ville bygga staket är ganska slående.

Ett staket, en mur eller vad man vill kalla det borde vara just en barriär. Två länder och minst ett av dem vill stoppa andra att komma in. Det finns många skäl, från smuggling och terrorism, till illegal invandring. Det är ett lands metod för att fysiskt värna sitt territorium.

Det är svårt att säga om Trumps eller israels mur orsakat mest skriverier. Bägge två omges av liknande lite märkliga paradoxer. Trumps mur är en fortsättning på en mur som nästan varje modern president byggt lite på. Israels är märklig eftersom den egyptiska mur som separerar Egypten och Gaza åt är lika okänd som den israeliska är känd. Trots att de separerar sig från samma område.

Egypten och Gaza har en kort gräns. Längs den gränsen är det tänkt att det skall byggas en mur. Bokstavligen en mur. Tanken var att den skulle sträcka sig inte bara uppåt utan 18 meter under jord och ha en halv kilometers gränszon kring sig. Egypten demolerade bostäder i området för att fria marken men omvärlden var ganska tyst. Muren har en enda öppning, i Rafah, som i princip enbart tillåter människor att passera. Varor går normalt via Israel och sen in i Gaza.

Den palestinska hållningen är kluven. Milt sagt. President Abbas hyllar muren och understryker att den skyddar Egypten från terrorism. Hamas kallar den dödens mur. En rad andra terroristorganisationer delar Hamas uppfattning. Egypten, liksom Israel, använder murarna för att skydda sig mor terrorister. Under muren bygger palestinier tunnlar som Egypten bekämpar med vanligtvis gas eller vatten. Egypten uppger att de förstört eller avbrutit över 3000 försök att gräva tunnlar under muren de senaste sex åren.

Uppenbart finns det murar och murar. Egypten och Finland bygger murar som accepteras. Israel och USA gör det inte. Skillnaden är inte i sak tydlig. I alla fallen handlar det om att upprätthålla dels kontroll över vilka som befinner sig i en stat, dels om säkerhet. Palestinier är det tydligaste exemplet eftersom världen dömer olika beroende på vilken gräns det är som har en mur.

Det finns ett ganska tydligt hyckleri i detta. Länder måste rimligtvis få skydda sig mot till exempel terrorism och blockera möjligheten för icke-medborgare att komma in i landet. Det går inte att ha en ordning där vissa länder får och andra inte får.

I fallet Israel är dessutom hyckleriet ännu större. Ska det skapas en tvåstatslösning måste Israel få upprätta en gräns och värna den. Det går inte att samtidigt vara för att det skall bildas två stater och vara emot en gräns.

Men. Kring Israel finns det nästan alltid en annan moral än i resten av världen.

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.