Facebook noscript imageHjort: I dag är det skattefridagen
Klas Hjort
Ledare
Hjort: I dag är det skattefridagen
Från och med idag går din lön inte längre till det offentliga utan till dig. Foto: Julien Warnand/ TT
Från och med idag går din lön inte längre till det offentliga utan till dig. Foto: Julien Warnand/ TT

I dag, 18 juli, är det skattefridagen. Det är den dagen på året då en genomsnittsinkomsttagare slutar jobba för skatten och börjar jobba för sin egen konsumtion.

I dag är det skattefridagen. Den dag då en medelinkomsttagare (34 900 kr per månad) inte längre jobbar för det offentliga utan för sig själv. Med en genomsnittlig skatt på 54.1 procent av lönen, inklusive arbetsgivaravgifter, går 198 dagar i skatter och resten av året går till den egna plånboken.

Skattefridagen drivs av skattebetalarnas förening som varje år publicerar en rapport där de vrider och vänder på skatter och hur de drabbar folk samt visar skillnaderna både över tid och mellan olika kommuner.

Det finns en skillnad över landet som beror på olika kommunala skattesatser. I Österåker och Solna var skattefridagen redan den 13 juli. I Dorotea, Bräcke, Degerfors och Hammarö infaller skattefridagen först den 22 juli. Skillnaden är nio dagar.

Ser man till inkomst skiljer det fyra veckor mellan en höginkomsttagare och en medelinkomsttagare och fem veckor mellan hög- och låginkomsttagare. Skillnaden är ganska påtaglig.

Utvecklingen över tid går åt rätt håll. 2006 var skattefridagen 8 augusti och föll under alliansåren till som tidigast 16 juli. Efter att Socialdemokraterna återtog regeringsmakten har det blivit lite senare med den 19 juli som sämst.

Det spelar roll var man bor och vilka som styr. Kommunalt kan man se en mycket stor skillnad – nio dagar. Den skillnaden är större än skillnaden mellan vilket av de olika blocken som styr. Det är intressant att skatten och hur mycket av sin lön man får behålla påverkas mer av kommunalpolitik än av rikspolitik. Ofta rafsas den kommunala valsedeln med när det ska röstas och det ges inte lika uppmärksamhet där. Vilket nog fler borde göra. Fler Österåker vore bra för skatterna.

Ulf Kristersson har sagt att han inte kommer att höja skatten utan att alla reformer kommer att ske antingen genom besparingar eller på andra sätt inom nuvarande skattetryck. Det är en låg ambition. Alliansregeringen lyckades tidigarelägga skattefridagen med tre veckor. Det borde Kristersson också kunna göra.

Ambitionen borde dock vara att skattefridagen infaller före halvårsskiftet. Då skulle en vanlig löntagare få behålla halva sin lön. Det är en ganska modest ambition.

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.