Facebook noscript imageHjort: I miljörörelsens värld är du idioten
Klas Hjort
Ledare
Hjort: I miljörörelsens värld är du idioten
Aktivister blockerade riksdagen i går och i dag. En av de som polisen fick föra bort var Greta Thunberg. Foto: Samuel Steén/TT
Aktivister blockerade riksdagen i går och i dag. En av de som polisen fick föra bort var Greta Thunberg. Foto: Samuel Steén/TT

Entrén till riksdagen har både i dag och i går blockerats av aktivister. De tycker inte om dagens politik utan anser den vara kortsiktig. Därför tar de sig rätten att ge sig på de folkvalda i syfte att väcka och uppfostra idioter – det vill säga du och jag – så att vi ska göra rätt i framtiden. Miljörörelsen drivs av en elitism som är kraftig men sällan skildras.

Greta Thunberg medverkade i går i en tveksam ”manifestation”. Dörrarna in och ut från riksdagen blockerades av aktivister. Verksamheten i riksdagen kunde, tack vare sidodörrar, fortgå som vanligt. Polisen gjorde bedömningen att aktivisterna inte behövde forslas bort. Thunberg är flera gånger tidigare bortförd och dömd för brott.

I dag upprepades manifestationen och Thunberg fördes bort av polisen. Kanske vet hon hur många gånger hon har förts bort av polis, men de flesta har antagligen tappat räkningen för länge sedan.

Miljörörelsen präglas av en påtaglig elitism. Det ser sig som en liten upplyst grupp, medan alla andra är idioter. Därför får de ta till nästan vad som helst för att försöka få människor att förstå sitt eget bästa, för att få kreti och pleti att komma till insikt. När ingången till riksdagen blockeras är budskapet att du är idioten. Du är den som inte förstår utan prioriterar andra saker än miljön. Du är problemet. Aktivisterna är bara ett botemedel på din idioti. En inte särskilt sympatisk syn på andra.

Metoden verkar inte heller fungera särskilt väl. Det är nog ingen som har bytt uppfattning i miljöfrågor efter att ha sett försök att vandalisera en tavla eller efter ha fått sitta fast i en bilkö eftersom några våtmarksaktivister vägrar flytta sig. Den enda uppfattning som jag har ändrat är att återfallsförbrytare ska straffas hårdare om de om och om igen gör samma sak.

Budskapet som andra tar emot är inte desperation utan idioti. De som kommer för sent till jobbet, flyget eller något annat kommer uppfatta mer arrogans än välvilja hos aktivisterna.

Juridiskt bemöts aktivisterna också märkligt. Thunberg gick ut från en fällande dom och gjorde exakt samma sak en gång till. I går blockerades entrén till riksdagen, i dag skedde samma sak igen. Ett långfinger rakt i ansiktet på rättsväsendet. Rättsväsendet agerar som om hon inte kommer att återfalla utan som om det vore enstaka förseelser snarare än en livsstil. Thunberg är långt i från ensam om en sådan livsstil men hon syns mest.

Demokratiskt är det också ytterst tveksamt, inte bara för att det stör riksdagen och andra institutioner. Synen på medmänniskor i en demokrati är ett slags grov jämlikhet. Det finns idioter men det får man liksom acceptera.

Miljörörelsen är snarare som Jehovas vittnen. Några få som med öppna ögon hjälpligt kan frälsa en mänsklighet. En mänsklighet som de älskar men som är full med människor som inte beter sig som de borde och därför måste korrigeras. Det måste vara skönt att vara en av dem som har sett ljuset.

Den svaga demokratiska kopplingen hos de här grupperna blir tydlig om man föreställer sig att andra skulle göra liknande saker. Vore det rimligt att Unga Aktiesparare blockerar en väg för att ISK-skatten stör svensk tillväxt? Att en grupp från Frivillig Befälsutbildning kastar soppa på en tavla för att få mer pengar till försvaret? Givetvis är det både orimligt och skrattretande.

Men tankeexperimentet visar på hur miljögrupper särbehandlas. De beskrivs väldigt sällan som elitistiska idioter som sabbar för andra eftersom de tror sig veta bäst. Möjligen kan det antydas att de ställer sig över demokratin och lagen. Men det är ju för en väldigt god sak.

Läs även: Andersson signerar Natodokumenten och vinner Mello

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.