Facebook noscript imageHjort: Israel och Finland måste behandlas lika
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Israel och Finland måste behandlas lika
Finlands statsminister Sanna Marin har öppnat för att bygga en mur mot Ryssland och kommer inom kort träffa partiledarna för överläggningar. Den svenska reaktionen är väldigt annorlunda än den när Israel byggde sin barriär. Foto: Mads Claus Rasmussen/TT
Finlands statsminister Sanna Marin har öppnat för att bygga en mur mot Ryssland och kommer inom kort träffa partiledarna för överläggningar. Den svenska reaktionen är väldigt annorlunda än den när Israel byggde sin barriär. Foto: Mads Claus Rasmussen/TT

När Finland överväger att bygga en barriär mot Ryssland för att stoppa flyktingar är reaktionen väldigt annorlunda än i andra liknande fall. Reaktionen mot Litauen, Finland, USA och Israel på murbyggen visar tydligt att det finns olika måttstockar för olika länder.

Jean-Paul Sartre har i en uppsats skrivit om hur det icke-existerande kan vara det som är det starkaste sinnesintrycket. Hans exempel är när man kommer till ett kafé för att träffa någon och personen inte är där. Vad vi upplever är tomheten efter någon.

Den tomheten kallas ibland också för en öronbedövande tystnad. Öronen borde värka av protester, demonstrationer och annat. Men det är tyst.

Det ska byggas en ny mur. Fast som oftast är det egentligen ett stängsel. Men det ska skapas en barriär mellan två länder. Det ena landet vill stoppa flyktingar att komma in.

Oftast när det sker blir det högljutt. Ungerns stängsel för att stoppa migranter. Trumps mur mot Mexiko. Israels för att stoppa terrorism. Alla har skapat stora rubriker och internationella bråk och kritik.

Mer tyst är det om muren mellan Egypten och Gaza. Den som stänger av Gaza åt andra hållet. Liksom stängslet mellan Litauen och Belarus skapade långt mindre kritik än när Ungern gjorde samma sak.

Nu kommer det antagligen att byggas en mur genom Europa för att stoppa flyttningar från att komma in i EU. Har du missat den nyheten? Det beror förmodligen på att det är Finland som vill bygga en barriär mot Ryssland.

Tystnaden och den svenska avsaknaden av kritik handlar givetvis om att regeringen i grund och botten sympatiserar med den finska ambitionen. Medan det inte alls gäller för den israeliska.

Vilket är märkligt. Den israeliska har ett väldigt tydligt syfte – att rädda människor från terrorism. Den finska är mer oklar men normalt är det asylskäl att exempelvis fly undan militärtjänst från länder i krig. Där finns en annan öronbedövande tystnad.

Men som så ofta är det andra regler och moral för Israel. Finland eller Litauen kan bygga murar eller stängsel, men inte Israel.

Kritiken mot muren är dessutom märklig. Samma människor som kritiserar muren beskriver ofta Israel som en apartheidstat. Varför vill någon fly till en apartheidstat? Det låter inte som ett så bra ställe att ta sig till.

Här finns kärnan i murbråken. De handlar inte om murar utan om stater. Israel är generellt illa omtyckt och oavsett vad de gör får de kritik. Finland är omtyckt och då är det annorlunda med en mur.

Det finns två viktiga principer som bör uppmärksammas här. Den första är att stater måste behandlas lika. Får en stat göra något så måste det vara en generell regel. Är det okej att Finland eller Litauen bygger ett stängsel så måste det givetvis gälla för Israel också. Likabehandling är viktigt och en princip om rättvisa.

Den andra principen är att en stat måste ha rätt att värna sitt territorium. Oavsett om det är Israel, Sverige, Finland eller något annat land måste det vara upp till den staten att kunna skydda sig. Givetvis finns en proportionalitet här.

Det finns ett uppenbart hyckleri i hur Israel fördöms för sin mur när det är en sådan tystnad kring Finland. Israel byggde muren för att få stopp på terrorism och lyckades. Antalet självmordsbombare är i dag långt färre än innan muren byggdes. Finland bygger sin för att inte få in flyktingar.

Sverige har tyvärr en lång tradition av negativ syn på Israel som vi behöver bryta. Israel är en långvarigt stabil demokrati som inte skiljer sig nämnvärt från Europa. I stället för att öka hoten mot Israel borde Sverige hjälpa och med Israel som förebild försöka bidra till en demokratisering av Mellanöstern

Ett pyttelitet steg på den vägen är att jämställa de finska och israeliska gränsbarriärerna.

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.