Regeringen öppnar för att förlänga preskriberingstiden för mord som har begåtts av unga till 25 år. Men det är fel. Rättvisa har inte ett bäst före datum även om mördaren är ung.
Mordfallet från Göteborg där en kvinna mördades 2005 men där mordet kunde klaras upp först förra veckan väcker ilska. En begriplig ilska och det är viktigt att lösa problemet.
Läs även: Sjutton årigt mord uppklarat - mördaren går fri
Orsaken till ilskan är att kvinnan som lämnade blodspår och fingeravtryck var 17 år när mordet begicks. Det preskriberades därför 2020 och hon kan inte straffas, eller ens förhöras. Familjen till den mördade kvinnan kommer sannolikt aldrig ens få reda på varför hon dödades.
En specialregel gör att unga, under 18, inte kan dömas till livstids fängelse. Därför gäller inte regeln om att mord inte kan preskriberas utan i stället är det femton års preskriberingstid.
Justitieminister Gunnar Strömmer har öppnat för att snabbt ändra regeln. Det finns en gammal utredning som Socialdemokraterna lämnade liggande som kan användas för att snabbt få en proposition på plats.
Men det är en halvmesyr. Förslaget Strömmer har är att höja preskiberingstiden till 25 år. Det skulle göra att fler döms, men fortfarande inte alla. Vilket minskar, men inte löser problemet.
Anhöriga vill fortfarande ha svar och se rättvisa skipas efter 25 år. Det måste regeringen beakta. I stället för att ändra specialregeln och förlänga den lite så måste den avskaffas helt.
Med tanke på att allt fler i gängen är allt yngre är det vansinne att ha specialregler för unga gärningsmän oavsett om det är straffrabatter eller speciella preskriberingstider. Begår man ett mord ska man inte kunna skydda sig genom att man var ung när man dödade någon. Är man gammal nog att mörda är man också gammal nog att straffas. Vuxna brott ska ge vuxna straff och ha vuxna preskriberingstider.
Att det runt 2035 skulle bli fritt fram att skriva böcker eller sitta i poddar och ostraffat berätta om mord man begått 2020 är helt uppenbart absurt. Att lyfta fram gränsen till 2045 är ingen större skillnad, inte minst i hur smärtsamt det är för brottsoffrens familjer. Rättvisa har inte ett utgångsdatum. Framförallt inte när det finns risk att gärningsmännen bygger karriärer som medelålders på att berätta om sina brott. Gangsterrappen kan utvecklas och bli självbiografier om morden preskriberas.
Strömmer har rätt i att regeln måste ändras och det snabbt. Men det är fel att förlänga den tio år, ta bort den helt i stället. Mord ska inte preskriberas. Punkt.