Facebook noscript imageHjort: När det blir S-politik är språkkrav inte längre rasism
Ledare
Hjort: När det blir S-politik är språkkrav inte längre rasism
Fiskande i grumliga vatten har återigen blivit regeringspolitik. Foto: Wikicommons
Fiskande i grumliga vatten har återigen blivit regeringspolitik. Foto: Wikicommons

Regeringen har nu svängt och beslutat att utreda språkkrav för medborgarskap. När Lars Leijonborg föreslog det för nästan tjugo år sedan fördömdes det som rasism.

Regeringen har nu kommit till skott med att tillsätta en utredning om språkkrav, liksom samhällskunskapskrav, för permanenta uppehållstillstånd. Beslutet är gammalt men som så ofta har regeringen valt att ducka för riksdagens krav. När det närmar sig val blir det mer akut.

I den parlamentariska Migrationskommittén beslöts att det bör införas ett språkkrav för att få permanent uppehållstillstånd. Talar man inte svenska på en viss nivå så ska man inte kunna stanna permanent. Regeringen har varit låst av beslutet men har låtit det vila.

Förslaget är ursprungligen från Folkpartiet. Inför valet 2006 föreslog Leijonborg ett språkkrav, ett förslag som förmodligen bidrog stort till att Fp ökade kraftigt i valet. Under alliansåren hände inget men kravet dök av och till upp i debatten. Mycket av förklaringen är sannolikt att alliansregeringen ville undvika en rasismdebatt.

När Fp lanserade förslaget möttes det omedelbart av anklagelser om rasism. Det påstods att Fp fiskade i grumliga vatten och att Leijonborg blinkade med högerögat. Fullt motstånd från Socialdemokraterna. Det är intressant eftersom det som var rasism då rimligtvis är rasism nu. Lars Leijonborg har i en intervju berättar om hur smärtsamt det var att utmålas som rasist då han slagits mot rasism hela sitt liv. Däremot är han glad att reformen skall bli av. Det är bättre med en syndare som vaknar sent än inte alls.

Den socialdemokratiska slummern, eller snarare internkonflikterna, har hållit frågan på is under ett par år. Maria Malmer (M) frågade Ygeman när han skulle verkställa både löften och riksdagsbeslut tidigare i år. Svaret blev, som alltid, utredning.

Där står vi i dag i den kanske fulaste av världar, i skärningspunkterna av socialdemokratins strategier. De har tidigare spelat rasistkortet. De har vägrat verkställa ett beslut. Och de genomför inte kravet på riktigt utan det blir en utredning. Utredningen tar död på konflikten med oppositionen samtidigt som de kan försöka framstå som handlingskraftiga mot väljare som står mellan S och SD. Och eftersom det bara är en utredning som de tvingats göra hålls de egna lugna.

Hade de inte börjat spela rasistkortet då för nästan 20 år sedan hade saker kunnat vara enklare. Integrationen hade innehållit tydliga krav på språk, vilket hade haft en stor skillnad. I allt från tillgång till arbetsmarknad via slopade kostnader för tolkar till en större frihet, inte minst för invandrade kvinnor. Nästan alla har förlorat, men socialdemokratin är nöjd.

Fler och fler åsikter som förr var rasism är i dag regeringspolitik. Det är ett pinsamt hycklande. Är man av uppfattningen att språkkrav är rasism och man är antirasist är väl det rimliga att avgå? Men för Morgan Johansson, Ygeman, Strandhäll och de andra är det ministertaburetterna som är heliga, inte besluten som fattas. Gillar man inte deras moral så har de en annan.

Samtidigt är det viktigt att minnas att det handlar om nästan 20 förlorade år. Under 20 år har socialdemokrater, och det pågår fortfarande, försökt allt för att stoppa beslut som hade hjälpt integration. Kanske hade de problem vi ser i dag bara varit marginellt bättre med språkkrav och liknande reformer. Men mer sannolikt hade skillnaden varit ganska stor.

Läs även: S vill utreda språkkrav för permanent uppehållstillstånd

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.