Från Expressen spreds rykten om amerikansk oro inför ett maktskifte. Vita huset påstods ha synpunkter på Sverigedemokraternas roll, vilket skulle kunna påverka bland annat informationsutbytet mellan Sverige och USA. Denna påstådda amerikanska oro lär snarare vara ett försök från socialdemokratiskt håll att sätta käppar i hjulet för regeringsbildandet.
För ett par dagar sedan larmade Expressen. Vita huset hade uttryckt oro över att Sverigedemokraterna skulle få inflytande över nästa regering, Vita huset uppfattar Sverigedemokraterna som ett kontroversiellt parti, hävdades det.
Till att börja med: om dessa uppfattningar verkligen fanns vore det inte konstigt. Socialdemokraterna ägnade huvuddelen av valrörelsen åt att sprida det budskapet. Smutskastning av Sverigedemokraterna var en central del av valkampanjen. Budskapet hamrades in genom bland annat en presskonferens med ministrar som lät som två tonåringar som lärt sig om politik via Morgan Johanssons Twitterkonto. Vad Socialdemokraterna hade velat göra om de vann valet är däremot än i dag oklart.
Påståendet om Vita husets oro får ingen nämnvärd spridning. Aftonbladet plockar upp nyheten, liksom TV4:as Markus Oscarsson och lite annan sensationsmedia. De flesta större medier gör det inte. Vilket kanske är en första vink om trovärdigheten i uppgifterna.
Expressen hänvisar nämligen till ”källor knutna till den avgående svenska regeringen”, inte till den amerikanska administrationen. Svenska regeringsnära källor varnar för att USA till och med kan komma att begränsa informationsutbyte och liknande med Sverige om Sverigedemokraterna kommer för nära makten. Det här är en andra, men mer komplex vink.
Den amerikanska oron är uppenbarligen sådan att USA:s utrikesministern eller kretsen kring honom lyfter frågan. Sannolikt inte i samtal med en praktikant på svenska UD utan med den någon i den nära kretsen kring antingen utrikesminister Ann Linde, försvarsminister Peter Hultqvist eller statsminister Magdalena Andersson. Normalt sköts kontakter via ambassaden, eller via utbyten mellan försvarsmakterna i länderna. Här ska det ha skett minister till minister i extensiv mening, alltså inklusive staber.
Efter denna kontakt vänder sig alltså någon till Expressen och berättar om det här. Dels att USA framfört direkta synpunkter på en svensk regeringsbildning och att det kan få konsekvenser, dels att kontakten skett från Vita huset. Det är ganska anmärkningsvärt för att inte säga omdömeslöst. Att krishantera amerikansk oro om informationsläckor genom att kontakta en kvällstidning får nog ses som en ovanlig strategi. Inte minst som den borde få amerikansk oro att gå över i ren panik. Det där får nog ses som en tredje vink.
Strax innan valet höll två ministrar en presskonferens om Sverigedemokraterna som säkerhetshot. Det är på många sätt anmärkningsvärt att utnyttja regeringsmakten på detta sätt för att slå mot oppositionen och sannolikt väckte det frågor utomlands. Både om hur det är ställt demokratiskt med Sverige när regeringen agerar så. Men också kring det parti regeringen angriper på detta sätt. Är det ett ryssvänligt Le Penparti eller något annat. Så nog ställdes det en del frågor.
De där frågorna, en fjäder, blev sedan en höna. Regeringen försöker desperat påverka regeringsbildningen, mest sannolikt vacklande ledamöter i Liberalerna. Det behövs bara några som byter sida så får Andersson sitta kvar.
Att det är kvällstidningarna och bara kvällstidningarna som tar det här tyder på att det tycks vara den generella tolkningen. Det ger klick men inte direkt trovärdighet att skriva om det. Inga källor utan rykten från en regering som bedrivit en skamlöst smutsig valrörelse. Inget som syns från amerikanskt håll. Dessutom på en märklig nivå.
Om amerikanerna verkligen är oroliga skulle de då fråga den allt annat än opartiska regering som just förlorat ett val om hur lämpliga de som vann valet är? Oavsett om det är EU som frågar om valet, Turkiet om huruvida terrorister kommer utlämnas, eller något annat, kommer givetvis svaret alltid att vara nej. Vilket alla förstår. Så amerikanerna kollar givetvis det här på annat sätt. Via ambassaden, via kontakter i Försvarsmakten och liknande. Inte med någon som säljer ut oron för en kopp kaffe med Expressen.
Roande nog varnade regeringen för att det skulle kunna finnas påverkanskampanjer kring valet. Deras egna räknas nog inte in.