Regeringen öppnar för utbyggnad av kärnkraft. Men kravet på att all eneriproduktion ska vara förnybar 2040 kommer sannolikt att leda till att ingen vill bygga. Det går inte att få en sådan investering både lönsam och återbetald på bara tio år.
Det går mot ett val och som oftast använder Socialdemokraterna samma, men en välfungerande, taktik. De försöker ta död på frågor där de är svaga och i stället föra över diskussionen till frågor där de är starkare. Energifrågan är den senaste av de frågor de försöker bluffa sig i från
Energiministern öppnar för små kärnkraftverk. Frågan ska utredas och ministern är väldigt entusiastisk. Dock lite mer entusiastisk för vindkraft och det är nog första varningen om att det är något lurt. Men ändå väldigt uppspelt. Här ska energikrisen lösas!
Men. Det finns alltid ett men i sådant här. Som bland annat den moderate riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin uppmärksammat så har ministern en form av dubbelprat. För de flesta som lyssnar så talar han väl och optimistiskt om kärnkraft. Men för marknaden och eventuella bolag som vill bygga säger han något helt annat.
Förklaringen är att regeringen står fast vid att all energi ska vara förnybar 2040. Dit räknas inte kärnkraft. Så det är ett slags slutdatum. När regeringen öppnar för att tillåta nybyggnation av kärnkraft så är det mot bakgrunden att om de får bestämma så är det planerade slutet för kärnkraften om 18 år. Det beräknas ta runt åtta år att utreda frågan och då finns det tio år kvar att bygga och tjäna in investeringen på. Kanske inte något många vill satsa sina pensionspengar på.
Även EU reser både hot och osäkerhet här. Det finns en betydande risk för att kärnkraft kommer att exkluderas från EUs taxonomi. Det är ett system för att hitta hållbara investeringar. Exkluderas kärnkraft så kommer bolag som har kärnkraft sannolikt inte kunna ingå i portföljer som vill klassas som hållbara, vilket är allt mellan vissa pensioner till gröna och etiska fonder.
Så socialdemokraterna står återigen glatt och stödjer och öppnar för något samtidigt som de säger en annan sak. Kärnkraft är jättebra och något som nog kommer att få byggas. Bara den stänger tio år senare.
Det öppnar också för den vanliga socialdemokratiska retoriken mot kärnkraft. De är inte för ett förbud, men marknaden tror inte på den. De tillåter, men ingen vill, eftersom reglerna är kassa och det är väldigt osäkert med framtiden. Man gör förutsägbarheten låg och möjligheterna dåliga och sedan skyller socialdemokraterna på marknaden.
Som så ofta är det en bluff när Socialdemokraterna byter uppfattning kort innan ett val. Frågan ska bort från bordet och det görs ett tomt utspel. Tyvärr följer få medier upp och ställer följdfrågor. Hade journalister frågat om långsiktigheten, om hur energiministern ser på kärnkraft efter 2040 och liknande frågor så hade regeringen tvingats att agera annorlunda.