Inför valet hette det att vapendirektivet skulle implementeras på miniminivå. Det löftet ser ut att svikas och den dummaste biten är licenser för magasin.
Svensk vapenlagstiftning bjuder på så många dumheter att det är svårt att förvånas. Men magasinsregleringen som damp ner den 4 april borde ha kommit några dagar tidigare i stället.
Det är en del av implementeringen av EU:s vapendirektiv. Ett direktiv som alla Tidöpartierna före valet lovade att implementera på miniminivå. Och så snart folk litade på dem bytte de uppfattning. När rösten hade lagts i kuvertet var det fritt fram att göra något helt annat.
Det är mycket som är dumt i överimplementering men en sak förtjänar särskild uppmärksamhet – licenser för magasin. Det är närmast bortom ord.
Ett magasin är en liten låda med en fjäder i. Oftast dessutom en liten platta som stabiliserar patronerna. Det är allt. Det går inte att skjuta med, göra skada eller liknande. Kastar man den hårt på någon är den ungefär lika farlig som andra lådor av motsvarande storlek.
Har man ett magasin går det teoretiskt att bygga ett vapen som funkar med magasinet. Men klarar man det är det busenkelt att göra ett dussin extra magasin. Det är en väldigt enkel bit. En låda som sagt.
I Sverige anses det vara ett privilegium att äga vapen. Gör man något olagligt, även orelaterat till vapen, är risken att förlora sina licenser mycket stor. Det finns bönder som kört traktor rattfulla och förlorat licensen på jaktvapen. Nyligen förlorade en skicklig tävlingslyft sina licenser efter att han missat att förnya en licens, trots att domen konstaterar att det saknas uppsåt utan är att betrakta som ett administrativt fel. Med andra ord, det krävs inte mycket för att få en hobby som jakt eller sportskytte förstörd genom att man förlorar licenserna.
Ett magasin hanteras ofta väldigt annorlunda än ett vapen. Det glöms, det kommer med av misstag, faller ur en väska eller liknande. Pia Clerté är flerfaldig svensk och nordisk mästarinna i dynamiskt skytte och har skrivit om problemen. Både hon och maken tävlar. Med licensplikt på magasin är det möjligt att hon eller maken råkar få med ett av den andres magasin till en träning. Det skulle kunna resultera i att man döms för vapenbrott, förlorar alla licenser och möjligheten att fortsätta tävla. Är det verkligen rimligt?
Det finns massor av goda skäl att straffa kriminella som har vapen och regeringen gör just nu ett bra jobb där. Till exempel avser regeringen att dubbla ministraffet för grovt vapenbrott från två till fyra år. Med dubbling för gängkriminella till åtta år. Det är något som ger effekt på brottsligheten. Även om det är en målvakt som bara förvarar vapen åt andra är personen borta från gatan under ganska lång tid.
Men att ge sig på jägare och sportskyttar löser inte problemet med gängkriminella. Gängkriminella varken står eller faller med licens på magasin. Kan de köpa vapen är magasinen enkelt att lösa. Åker de fast är det vapen som de ska dömas för.
I stället för att införa lagstiftning som kommer att göra jägare och sportskyttar till kriminella borde regeringen slopa tanken på licensplikt för magasin. Det kommer att sluta med att vanligt folk straffas, i bästa fall med böter och förlorade licenser, i sämsta fall med hårdare straff. Förslaget är idiotiskt rakt igenom och bör skrotas.
Utöver problemen med ett fritidsintresse finns flera andra problem. Den som hanterat ett magasin fel listas i belastningsregistret för vapenbrott. Det påverkar en lång rad saker, inte minst möjligheter att få jobb, att vara straffad för vapenbrott. Är det verkligen rimligt att straffa någon så för ett magasin?
Tragiskt nog är det enda motförslaget i riksdagen från Centerpartiet. Som det ser ut kommer många riksdagsledamöter som dyrt och heligt lovat minimal implementering svika sina väljare och det förtroende som de fick. SD, M, KD och L kommer rakt av ha lurat hundratusentals väljare.
Ledamöterna kommer i stället för att lyssna på sina väljare, de som gav dem förtroendet och rösterna så att de fick sina poster, lyssna på tjänstemän som i många fall är djupt okunniga i frågan. Tjänstemän som ofta tror att magasinet inte är en låda där ammunitionen ligger utan tror att det är en vital del av ett vapen.
När förslaget var uppe i EU var patronläge något som skulle regleras. Patronläget är bakre delen på en pipa som oftast är lite vidare så att patronen får plats. Den består av luft. Men, som de visade sig, var det en tjänsteman som hade tittat på en skiss av ett vapen och bara hade gjort en lista på alla saker som stod där. Utan att alls veta vad det var. Mer kunnig måste inte personalen vara.
Förhoppningsvis kommer väljare att utkräva ansvar av de politiker som ljög dem rakt i ansiktet. Sista chansen är förmodligen att maila riksdagsledamöter och påminna om att de har lovat och att de har ansvar mot sina väljareoch inte mot regeringen.