Facebook noscript imageHjort: Varför väcker inte Fatah mer debatt?
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Varför väcker inte Fatah mer debatt?
Ingen tvingade Löfven att bjuda in Abbas och ingen frågade varför en förintelseförnekare skulle få besöka Rosenbad. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Ingen tvingade Löfven att bjuda in Abbas och ingen frågade varför en förintelseförnekare skulle få besöka Rosenbad. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Den palestinske presidenten Abbas har åter hamnat i blåsväder efter ett middagstal där Förintelsen relativiserades och den judiska historian förnekades. EU tar avstånd, Paris borgmästare fråntar honom en hedersmedalj. Men i Sverige blir det inte ens notiser, eller frågor till Socialdemokraterna om hur de kan ha Fatah som systerparti.

Ledningen för Fatah, det styrande partiet i större delen av Palestina, hade nyligen en middag för sin ledning. Partiordföranden Mahmoud Abbas höll ett tal som filmades och spreds. Talet översattes till engelska och gav en inblick i den sjuka ideologi som genomsyrar Fatah. Det fick stort genomslag internationellt och bland annat fråntog Paris borgmästare Abba en hedersmedalj som han hade fått. EU fördömde Abbas uttalanden, men Sverige var tyst.

Läs även: Abbas fråntas hederstitel efter antisemitiskt utbrott

Abbas talar om, och det har han gjort många gånger förr, att Förintelsen orsakades av judarnas sociala beteende. De betedde sig illa, de bedrev ocker och sen dödades de på grund av det. Varken religion eller ras tas upp som en orsak. I stället är Förintelsen judarnas eget fel.

Fatah är Socialdemokraternas systerparti. De har nära förbindelser och Stefan Löfven kallade Fatah för ett kärt systerparti, trots att de gång på gång utrycker en mycket extrem antisemitism.

I en väldigt märklig ordväxling i riksdagen mellan den kristdemokratiske riksdagsledamoten Marcus Jonsson och socialdemokraten Jamal El-Haj, mest känd för att ha gått på Hamaskonferens, säger El-Haj att Socialdemokraterna pratar Fatah ”till rätta”, för att sedan tillägga att socialdemokraterna gör det samma med israeliska organisationer.

Läs även: Magdalena Andersson: El-Haj stannar i partiet

Att prata Fatah till rätta verkar inte ha någon lysande framgång. Tvärtom både upprepar och flyttar Fatah fram positionerna hela tiden. En av de nya konspirationerna som även upprepades i talet är att judarna är ett folk som uppstod kring år 1000. Jerusalem och Israel har alltid varit en palestinsk eller arabisk del av världen.

Det är en något svindlande tanke för en svensk. Hela vår historia angrips också. Tydligen är saker som vi tar för självklara som att Jesus var jude och att kristendomen bryter sig ur judendom och att romarna senare kristnas några sekel senare fejk. Ansgar, missionären som många hört om i skolan, ska ha varit i Sverige på 800-talet. Tydligen fejk eftersom judendomen inte ens hunnit skapas.

Ställt mot världsbilden i Fatahs ledning är konspirationer som att världen styrs av ödlor, att 9/11 aldrig hänt och att månlandningen skedde i en tv-studio väldigt lätta att ta till sig.

En syn på judar som hade chockat NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, och en världsbild byggd på konspirationer. Trots det är det ett kärt systerparti till Socialdemokraterna. Resor och kontakter är frekventa. Abbas har trots sin välkända antisemitism varit bjuden till Rosenbad av Stefan Löfven.

Även när det kommer till pengar har Fatah varit kära. MIFF har försökte samla information om biståndet och kommit fram till att de senaste 25 åren har minst 36 miljarder gått till Palestina. MIFF:s genomgång är läsvärd.

En ljusning finns dock. Biståndsminister Johan Forsell meddelade att Palestina kan få biståndet kraftigt neddraget eller helt avbrutet, inte för att de är antisemiter, förskingrar bistånd eller bedriver terror utan för att de har för nära band till Ryssland. Kriget i Ukraina är jätteviktigt och det är bra att biståndet minskas, men det borde skett tidigare och med tydligare mål. Även om Fatah bryter med Ryssland bör biståndet avskaffas till dess att Palestina är en fungerande demokrati som har fred med Israel.

Men det märkligaste är medias tystnad. Inte ett ljud om Abbas tal och inga frågor om Socialdemokraterna och Fatah. Varför ställer ingen frågor om hur Socialdemokraterna kan ha ett kärt systerparti som är Förintelserelativister? Enkla frågor som hur Morgan Johansson, ansvarig för utrikespolitik i Socialdemokraterna, ser på att ett systerparti anser att judarna förintades på grund av socialt beteende?

Ett enkelt, men väldigt otrevligt men möjligt svar, är att media håller Israel ansvariga för Fatahs hatideologi och därför inte tycker den är värd att lyfta fram.

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.