Ett fördömande uttalande om antisemitism räckte för att det skulle uppstå en konflikt mellan socialdemokraten Maria Hind Alias och hennes palestinska släkt. Nu berättar hon för Bulletin om hur kontroversiellt det är att stå upp mot antisemitismen i många familjer från Mellanöstern.
De senaste dagarnas konfrontationer mellan staten Israel och den palestinska terroristorganisationen Hamas skapar konflikter även utanför Mellanöstern. Och ibland kan konflikterna komma väldigt nära. Detta var någonting som Maria Hind Alias, ordförande för S-föreningen för jämställdhet, mot hedersförtryck/våldsbejakande extremism, nyligen fick erfara.
Det var när Maria Hind Alias deltog i ett chattrum i diskussions- och seminarieappen Clubhouse som hon reagerade på den antisemitism som enligt henne uttrycktes där. Chattrummet hade rubriken ”Knulla alla syrianer som stöttar Israel”, och Maria Hind Alias, som själv är syrian, valde att fördöma antisemitismen som ägde rum där på sociala medier – något som inte gick hem hos den egna släkten.
”Jag är syrian. Och stöttar judar som blir attackerade pga staten Israels handlingar. Och har dessutom palestinsk släkt”, skrev hon på Twitter den 18 maj.
I en ny tweet på söndagen skrev Maria Hind Alias om den osämja som hennes kommentar om Clubhouse orsakade hos hennes pappas sida av släkten, som är av palestinsk härkomst.
– De gick in och kallade mig för lite allt möjligt i Facebooktråden, helt offentligt. De har tagit bort mig som vän på Facebook. Men det är lika bra. Jag vill inte ha antisemiter i mina trådar, säger hon till Bulletin.
”Emot både staten och judarna”
Vad var ditt ställningstagande om antisemitism?
– Att man inte ska blanda ihop vad staten Israel gör med förföljelsen av judarna. Det är två olika saker. Man kan klandra regeringen i Israel för ganska mycket, men judarna har inget med det att göra. Det är som om regeringen i Sverige skulle bete sig som svin och sedan skulle alla svenskar dömas för det.
Det är ofta ett argument från vänsterhåll, att man kan kritisera staten Israel men inte skylla dess agerande på judarna. Men det verkar alltså inte ha övertygat?
– Nej, de är emot både staten och judarna. Det var därför de blev upprörda över mitt inlägg.
I sin senaste tweet om ämnet i söndags skrev Maria Hind Alias att hon bad hennes föräldrar, som stöttar henne, att hälsa släkten att de kunde ”dra åt helvete”.
Det är starka ord. Tycker du att de passar situationen?
– Ja, jag hade blivit kallad för ”krigsskapare” – att jag hade skapat krig i släkten.
Maria Hind Alias säger att hennes tålamod har tagit slut. Det är inte första gången som hon har haft dispyter med släkten.
– En del av problemen började när jag skulle skiljas och fick höra från släkten om hur dålig jag var som människa, och de slutade att prata med mig.
Elefanten i rummet
Maria Hind Alias är född i en kristen familj. Hennes släktingar kommer från olika länder och områden i Mellanöstern, som Jordanien, Libanon, Turkiet, Irak, Syrien och Palestina.
Vad har kristna i Mellanöstern för syn på judar?
– Nu har jag inte gjort någon mätning men i min bekantskapskrets, och den är gigantisk, så hatar man judar. Det är inget som är konstigt där nere utan det är bara något som är allmänt vedertaget. Det är snarare konstigt att inte hata judar. Det är den stora elefanten i rummet som vi inte pratar om i Sverige.
Vad menar du?
– Att man måste vara övertydlig med att vissa saker inte är acceptabla i Sverige. Det är inte okej att hetsa mot muslimer eller mot kristna och det är definitivt inte okej att hetsa mot judar, alldeles oavsett var du kommer ifrån eller vem du är.
TEXT: Ana Cristina Hernández
ana@bulletin.nu