Hovrätten stämmer in i tingsrättens dom om att Katerina Janouch har gjort sig skyldig till grovt förtal. Domen ändras på så vis att Janouch döms för grovt förtal vid två tillfällen. – Den är helt åt helvete, säger Katerina Janouch om domen.
Förtalsmålet grundar sig i två artiklar som publicerades av Janouch under våren 2020.
På Janouch nätmagasin namngavs en skola och en lärare i en mindre ort i Mellansverige som under en religionslektion uppgavs ha tvingat eleverna i årskurs tre att bland annat skriftligt erkänna sig till islam som en del av undervisningen.
Enligt tingsrättens tidigare dom har läraren uttalat sig om lektionen som enligt henne bland annat innehöll ett segment där eleverna fick skriva påhittade brev om att de var muslimer.
Veckan innan hade eleverna haft en lektion i kristendom där de fick skriva påhittade brev om att de var kristna, enligt läraren.
För utpekandet av läraren och skolan dömdes Katerina Janouch för grovt förtal i tingsrätten med villkorlig dom och 50 dagsböter som påföljd. Domen överklagades sedan till hovrätten som nu stämmer in i tingsrättens bedömning att Janouch har gjort sig skyldig till grovt förtal.
”I fråga om uppgiften är nedsättande anser hovrätten, i likhet med tingsrätten, att en uppgift om att en lärare under en lektion tvingat 9-åriga barn att bekänna sig till islam eller indoktrinerat dessa barn i islam kan hos många väcka ilska och avsky mot den utpekade läraren, vilket Katerina Janouch varit fullt medveten om. Uppgifterna i de två artiklarna är således sådana att de har varit ägnade att utsätta målsäganden för andras missaktning”, skriver hovrätten i domen.
Vidare skriver hovrätten att man ”inte funnit skäl att ta ställning till om uppgifterna var sanna eller om Katerina Janouch hade skälig grund för dem.” Detta eftersom debatten om skolans undervisningsmetoder enligt hovrätten hade kunnat ske utan att målsäganden namngavs.
”Helt åt helvete”
Katerina Janouch vänder sig kraftigt mot domen.
– Den är helt åt helvete. Det är helt bisarrt, faktiskt, säger hon till Bulletin.
Hon beskriver rättegången som en politisk sådan, en så kallad ”lawfare”.
– Därför att jag som journalist har skrivit om ett övergrep inom ramarna för skolan där man utsätter små barn för indoktrinering och ideologisk hjärntvätt. Och då är det jag som blir dömd, säger Janouch.
– Jag tycker att man absolut ska namnge förövare på det här sättet för att vi ska veta vilka de här människorna är som ägnar sig åt sådant.
Janouch säger att hon inte har fattat något beslut än huruvida hon kommer att överklaga domen och att hon ska prata med sin advokat om saken.
– Jag har liksom varit dömd på förhand i det här. Så jag vet inte om det finns någon idé att överklaga. Däremot så känner jag mig som en segrare oavsett därför att jag vet att det här riktar ljuset på de här skevheterna. Och jag känner mig i gott sällskap med många andra journalister och opinionsbildare som har blivit felaktigt dömda.
Till skillnad från tingsrätten dömer hovrätten Janouch för grovt förtal vid två tillfällen gällande båda publiceringarna, medan tingsrätten enbart dömde för ett.
Läs även: Katerina Janouch: Har kommit fram folk och bett om ursäkt