Facebook noscript imageI dag faller domen i Allra-målet
Ekonomi
I dag faller domen i Allra-målet
Allras grundare Alexander Ernstberger på väg in till hovrätten tillsamans med sina försvarare. Foto: Sofia Ekström/SvD/TT/
Allras grundare Alexander Ernstberger på väg in till hovrätten tillsamans med sina försvarare. Foto: Sofia Ekström/SvD/TT/

I dag väntas hovrättens dom i det uppmärksammade fallet kring fondförvaltaren Allra, som tidigare var en del av premiepensionssystemet.

De fyra män som stod åtalade för mutbrott och trolöshet mot huvudman friades i tingsrätten förra året. Åtalet gäller en värdepappersaffär som köpts via bolaget Oak Capital till Allras fonder till ett, enligt åklagaren, alltför högt pris.

Åklagaren menar att svenska pensionssparare snuvats på minst 137 miljoner kronor i den omtalade affären. En stor summa pengar ska dessutom ha betalats ut till några av de inblandade.

Hovrätten har gått igenom ärendet och väntas meddela sin dom i dag klockan 10.

Om tingsrättens bedömning

När Pensionsmyndigheten skickade in sin överklagan efter tingsrättsdomen skrev den att: ”Tingsrätten har i sin dom på ett fundamentalt sätt brustit i sin prövning av trolöshetsbrottet.”

Eftersom Allra har förvaltat andra människors pengar har pensionsspararna stått i förtroendeställning till dem. Bolaget är då skyldigt att inte missbruka den ställningen.

I åtalet hävdas att fondförvaltarna missbrukat sin ställning i och med den värdepappersaffär som blev långt dyrare än nödvändigt, och dessutom gjort sig skyldiga till mutor eftersom flera av de inblandade fick utbetalt mångmiljonbelopp när affären gick igenom.

Detta har inte tingsrätten prövat ordentligt, menar åklagaren Thomas Hertz.

”Tingsrätten har underlåtit att pröva väsentliga delar av åtalen och de omständigheter som åberopats till stöd för dessa.”, skriver Hertz i sin överklagan.

Åklagaren har yrkat på mellan fem och sju års fängelse för de fyra männen.

Vad är en dålig affär?

Själva bevisföringen gällande transaktioner mellan bolag och de åtalade var inte en tvistefråga i tingsrätten. Däremot ställde tingsrätten frågan om priset på värdepappersaffären hade varit ”oskäligt högt”. De fann att det inte var bortom rimligt tvivel att affärer med liknande provision förekommer.

Den tidigare vd:n för Allra sade efter tingsrättsdomen att han ”inte begått något brott” utan istället bevisat att ”PPM-spararna tjänat över 120 miljoner i det som i media har beskrivits som en härva”.

Läs även: Garantipension och studiemedel höjs nästa år
Läs även: Fyradagarsvecka blev succé på Island

TT Nyheter

fakta

Turerna kring Allra

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte bolaget namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet efter upprepade klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt Pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Den 1 oktober 2018 väcktes åtal mot fyra personer, däribland Allras vd. Åtalet rör grovt mutbrott, grovt bestickningsbrott, grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till sådan brottslighet, grovt penninghäleri samt grovt bokföringsbrott.

Huvudförhandlingen hölls i Stockholms tingsrätt mellan oktober till december 2019. Samtliga fyra som misstänktes för brott friades i tingsrätten. Domen överklagades till Svea hovrätt som nu ska meddela sin dom.