Facebook noscript imageFyradagarsvecka blev succé på Island
Ekonomi
Fyradagarsvecka blev succé på Island
Isländsk flagga. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/AP/TT.
Isländsk flagga. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/AP/TT.

Mellan åren 2015 och 2019 fick de anställda som deltog i studien lika mycket betalt som tidigare men för färre arbetstimmar. De fann att produktiviteten var densamma eller ökade på de flesta arbetsplatserna, skriver BBC.

Den brittiska tankesmedjan Autonomy och Association for Sustainable Democracy, ALDA, presenterade tillsammans resultaten från den isländska studien. Studien inkluderade mer än 2 500 anställda och bedrevs av Reykjaviks kommunfullmäktige och Islands regering.

Bland annat deltog anställda på förskolor, sjukhus och olika kontor. Många av deltagarna gick från en 40-timmarsvecka till en 35- eller 36-timmarsvecka, skriver BBC.

Resultaten ledde till att fackföreningar har omförhandlat arbetsvillkoren. BBC uppger att 86 procent av Islands anställda nu har kortare arbetsveckor men med bibehållen lön, eller möjlighet till det.

De anställda upplever, enligt studien, att de har en lägre risk att bli utbrända och att de känner sig mindre stressade. Även deras hälsa och arbetsbalans blev bättre, rapporterar BBC.

Pionjär för den offentliga sektorn

– Den här studien visar att världens största försök med en kortare arbetsvecka i den offentliga sektorn på alla sätt var en enorm succé, säger Will Stronge, forskningschef på Autonomy, till BBC.

Han tillägger:

– Det visar att den offentliga sektorn är mogen för att vara en pionjär för kortare arbetsveckor – andra regeringar kan lära sig av det.

Läs även: Storbritannien föreslår ”radikala” förändringar av migrationspolitiken

Läs även: Hackerattacken mot Coop: 500 butiker väntas återöppna

Nyhetsredaktionen