Facebook noscript imageDahlman: I ett gott samhälle bekräftar vi varann – oavsett kön
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: I ett gott samhälle bekräftar vi varann – oavsett kön
V:s rättspolitiska talesperson på Instagram.
V:s rättspolitiska talesperson på Instagram.

Linda Westerlund Snecker (V) skröt på Instagram över att INTE ha gett en man som tappat sitt kaffe en blick av medlidande. Är det så Vänsterpartiet tycker att vi ska bete oss mot varandra? 

KRÖNIKA. Hon skrev: ”Jag märker att män ofta söker bekräftelse av kvinnor. Som mannen som precis tappade ut sitt kaffe på tåggolvet, han tittade på mig och ville ha den där blicken av medlidande. Det fick han inte. Det var oerhört skönt.”

Frågetecken. Frågetecken. Frågetecken. Hur kan man tycka att det är SKÖNT att inte bry sig eller visa empati? Hur kan man njuta av att någon tappar sitt kaffe? 

Förklaringen kom i stycket efter: ”Hur många gånger har du som kvinna fått samma bekräftelse från män? Inte särskilt många kan jag gissa.”

En riksdagsledamot som är närmare 40 år gammal var alltså bitter över att män inte gett henne bekräftelse och reagerade därmed med att bestraffa en helt oskyldig man för detta.

Detta är en könshämnd som är svår att begripa sig på för den som ser människor som individer. För mig som liberal feminist – som vill att vi ska ses för vad vi gör, inte för vilket kön vi tillhör – är det helsnurrigt. Att könsuppdela sin medmänsklighet och vara snäll mot kvinnor men inte mot män är rätt absurt. Om något borde väl feminismen handla om att kön ska ha mindre betydelse – inte större.

”Det pirrar fortfarande i mitt feministiska hjärta när jag tar tåget till riksdagen varje vecka för att arbeta för jämställdhet”, berättar hon på Vänsterpartiets hemsida. 

Kanske borde hon arbeta med jämställdhet även under tågresan i stället för att i handling i motsatt riktning? 

Som medmänniska skäms jag över Westerlund Sneckers ogina attityd. Att hon illustrerade budskapet med ett V-tecken är rätt sjukt. Hur kan man stoltsera med att vara en person som inte bryr sig om sina medmänniskor i vardagen? 

Vänsterpartiet brukar tala högljutt om rättvisa och solidaritet – men gäller det bara från stat till medborgare? De brukar vända sig emot girighet – men gäller inte det beteenden? 

V-profilen menade att vi kvinnor inte ska fokusera så mycket på andra, utan gå in i vår bubbla där vi själva är viktigast. Det skulle ge mer ork och energi, menade hon.

Frågetecken. Frågetecken. Frågetecken. Självklart är det viktigt att älska sig själv och finna sin självkänsla inifrån, men nog kan man samtidigt se andra runtomkring sig. 

Jag tror att samhället blir varmare och härligare om vi i högre grad visar varandra solidaritet och kärlek i vardagen. Att ge beröm och bekräftelse, stöd och pepp får både andra och en själv att må bättre. Det sprider god energi och skapar samhörighet. Minsta lilla, som en tumme upp eller en nick kan förändra någons dag och sätta igång en positiv spiral som sprider sig.

Westerlund Snecker avslutade sitt inlägg med: ”Hälsar resting bitch face-83 ✌️”. Själv föredrar jag ❤️❤️❤️.

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna. 

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.