Facebook noscript imageI Finland är man som 16-åring ansvarig för sina handlingar
Merit Wager
Krönikörer
I Finland är man som 16-åring ansvarig för sina handlingar
Foto: Robert Nyholm/TT.
Foto: Robert Nyholm/TT.

När det gäller allvarliga brott begångna av unga personer är straffpåföljden i Finland annorlunda än i Sverige. Den som är 15 år eller äldre är i Finland fullt ansvarig för sina handlingar.

KRÖNIKA. I Västra Nylands tingsrätt i Finland dömdes den 30 december en 16-årige pojke till fem års ovillkorligt fängelse för två dråpförsök och ett grovt rån, rapporterar Svenska Yle

I båda fallen har den 16-åriga pojken knivhuggit sitt offer. De två dåden begicks inom en vecka i september och oktober 2020.

Förutom fängelsestraff dömde tingsrätten pojken att betala skadestånd till det ena offret med drygt 12 000 euro (cirka 132 000 kronor) och det andra med drygt 13 000 euro (cirka 143 000 kronor).

Han döms också för grovt rån i ett av fallen tillsammans med fyra andra misstänkta.

I en tidigare artikel om fallet sa kriminalkommissarie Nina Kangas:

– Jag har varit polis sedan slutet av 1980-talet, men har aldrig träffat på något liknande förut.

 Offret får upprättelse och slipper se 16-åringen vandra fritt på gatorna i bostadsområdet, slipper uppleva att hans skador och trauma inte är mer värda än att gärningsmannen kan fortsätta leva som vanligt och även ha möjlighet att begå fler brott.

Det är ovanligt att unga misstänks för brott mot liv i Finland. Fallen är sällsynta också i internationell jämförelse. Det visar en genomgång (på finska) gjord av Institutet för kriminologi och rättspolitik vid Helsingfors universitet. Åren 2010–2018 var en person under 15 år huvudmisstänkt i ett fall. Tio misstänkta var mellan 15 och 17 år.

I Finland är man som 16-åring ansvarig för sina handlingar. Att man döms till straff för de brott man begått är självklart. I detta fall döms gärningsmannen alltså till fem års fängelse för två dråpförsök och ett grovt rån. Offret får upprättelse och slipper se 16-åringen vandra fritt på gatorna i bostadsområdet, slipper uppleva att hans skador och trauma inte är mer värda än att gärningsmannen kan fortsätta leva som vanligt och även ha möjlighet att begå fler brott.

Onda gärningar – våldtäkter, dråpförsök, misshandel, rån, mord etcetera – bestraffas således med fängelse i det östra grannlandet, även om man alltså är 16 år. 

Åldersgränsen för straffrättsligt ansvar går vid 15 år i Finland. Vid den åldern anses en människa kapabel att förstå att det är fel att knivhugga en annan människa och att man får bära de rättsliga konsekvenserna av det man gjort. Är gärningsmannen mellan 15 och 17 år är grundregeln att straffet är högst tre fjärdedelar av vad det skulle vara om personen var myndig. Men också personer under 15 år är skadeståndsskyldiga.

I oktober 2020 häktades en 15-årig flicka misstänkt för mordförsök i Helsingfors sedan hon försökt hugga en polisman med en fruktkniv i samband med ett gripande. Gärningen riktades mot en polis i tjänst, därför är brottsrubriceringen mord- och inte dråpförsök.

Onda gärningar – våldtäkter, dråpförsök, misshandel, rån, mord etcetera – bestraffas således med fängelse i det östra grannlandet, även om man alltså är 16 år. 

I Sverige behandlas en ungdom – minst upp till 18 års ålder och delvis ända upp till 21 års ålder – som ett barn som inte till fullo förstår att det är fel att råna och hugga en annan människa med kniv. Därmed behöver brottslingen inte ta något faktiskt ansvar för sina handlingar, oavsett hur grovt brott personen begått. Det är fel. Det strider mot de flesta människors – inte minst offrens – rättsmedvetande. I en fungerande rättsstat ska varje människa vara ansvarig för sina gärningar. Också unga människor.

TEXT: Merit Wager

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna.

Merit Wager